Projekat “Tandem blind bike” omogućiće slepima i slabovidima vožnju bicikla

Subotička neformalna grupa “Biciklom do čistijeg vazduha” i Udruženje slepih i slabovidih Grada Subotice, u narednom periodu sprovešće projekat “Tandem blind bike”, putem kojeg će biti nabavljene dve Tandem bicikle. Ovaj projekat dobio je podršku od beogradske Fondacije “Trag” kroz Program “Aktivne zajednice” i odabran je među nekoliko stotina projekata.

Kako ističe Goran Gabrić, predsednik Neformalne grupe “Biciklom do čistijeg vazduha”, projekat ima za cilj da osnaži i ohrabri članove Udruženja slepih i slabovidih da uzmu aktivnije učešće u saobraćaju.

“S obzirom na to da oni imaju problem sa vidom, došli smo do zaključka da je Tandem bicikla jedno sredstvo koje im omogućava da oni voze biciklu, tj. praktično da sede iza onoga ko vozi, a da oni nisu u opasnosti od nekog udesa u saobraćaju, već da bicklisti koji imaju iskustva sede napred i upravljaju s tom biciklom”.

U sklopu projekta će biti izrađene dve takve bicikle, nakon čega će se organizovati takozvane “tandem vožnje”, gde će članovi Neformalne grupe “Biciklom do čistijeg vazduha” kao bicklisti i aktivisti biti na prednjem sedištu, a članovi Udruženja slepih i slabovidih na zadnjem i moći će zajedno da voze bicikl. Ideja je da se organizuje desetak takvih vožnji tokom prolećnih i letnjih meseci, a sama izrada bicikala će trajati otprilike mesec dana, jer su, kako Gabrić naglašava, dosta specifične i ne mogu se kupiti u slobodnoj prodaji, već moraju da se izrade po porudžbini. “Planiramo da na vožnje pozovemo sve bicikliste i entuzijaste iz grada da se pridruže našim aktivnostima, a da se članovi Udruženja slepih i slabovidih socijalizuju i uključe u život u zajednici. Vožnje ćemo organizovati na Paliću, u Selevenjskoj šumi i po okolini Subotice, a takođe, jedna od aktivnosti projekta biće i da se u ulazu u Udruženje obezbedi mesto za čuvanje bicikala”.

“Ovaj projekat za nas u udruženju je veoma značajan, jer će naši članovi imati priliku da se bave fizičkom aktivnošću”, kaže Danijela Peić. “Svi znamo da je vožnja bicikla zdrava, a slepima će ovo biti velika pomoć, u smislu da će tokom prolećnih i letnjih meseci moći uz pomoć neke osobe da odu na izlet do Palića, znači da izađu iz kuće, budu fizički aktivni. Kroz te biciklističke ture će naši članovi moći da steknu i nova prijateljstva i da se socijalizuju. Moram da kažem da ima dosta zainteresovanih i kada su čuli mnogo su se obradovali. Inače veoma smo aktivni kao udruženje, radimo na ostvarivanju novih prijateljstava, putujemo, kuglamo se, idemo na šah, znači svako je u svojim aktivnostima, a uskoro treba da nam stigne i pikado tabla”.

Gradsko udruženje slepih i slabovidih broji 480 članova, a Danijela Peić dodaje da rukovodstvo sprovodi brojne aktivnosti, kako bi se unapredio prostor, a članovima omogućile kvalitetnije usluge.