DruštvoPolitika

Predstavljena lista “Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić”

U Bunjevačkoj matici danas je predstavljena lista pod rednim brojem 2. “Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić”, za predstojeće izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina koji se održavaju 13. novembra.

Kako je istakla dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, način na koji žele da rade i planove koje imaju, zapravo sadrži i naziv ove liste, a to je složnost i dodala da je u ovom trenutku predstojećeg popisa stanovništva i naredne četiri godine potrebna da postoji određena vrsta sloge, podrške i razumevanja. “U prethodne četiri godine borili smo se za bazična prava, uspeli smo da bunjevački jezik ne samo da proglasimo jezikom, nego i da postane službeni u gradu Subotici. Zatim iz oblasti kulture i informisanja, obrazovanja, gde god da se provlačio jezik kao takav, a jeste, uspeli smo puno i uradili velike stvari. Šta je ono što želimo uraditi u naredne četiri godine, pre svega borićemo se i nastaviti da se borimo za ukidanje dokumenta iz 1945. godine, jer što se on duže ne sklanja, samim tim se pokazuje da je to izuzetno bitno i važno za opstanak našeg identiteta. Borićemo se da nacionalni saveti, ne samo ovaj nego kao i sva druga udruženja koja kod nas rade imaju svoju kuću, za prava kroz radne timove borićemo se za poljoprivredu, stočarstvo, zanatstvo, da okupimo sve one naše pripadnike zajednice koji se bave određenom delatnošću i da pokušamo da im pomognemo i da dođu do sredstava, jer to rade gotovo sve nacionalne manjine pa to moramo raditi i mi. Da bi se svi ovi planovi uradili nema puno vremena. Mi smo zajednica koja je brojčano mala i prilično stara i ukoliko se opet budemo okretali oko sebe, raspravljali u nacionalnom savetu, nećemo stići nigde, a onda imamo odgovornost da odgovaramo ispred naroda”.

Ona je još jednom pozvala Bunjevce da se na predstojećem popisu izjasne kao pripadnici pomenute nacionalne manjine. “Pozivam svu našu zajednicu, one koji se nisu upisali u poseban birački spisak da to učine, jer na taj način mogu aktivno učestvovati i na izborima za nacionalne savete”, dodala je ona.

Predsednik Bunjevačke matice Veljko Vojnić, rekao je da je ova institucija zdušno pozdravila listu, s obzirom da se na njoj nalaze kadrovi koji su iznedrili brojne rezultate nacionalnog saveta u prethodnom periodu i u stanju su da nastave ono što je dosadašnji sastav nacionalnog saveta uspeo. “Nastavićemo izradu udžbenika i izradu dokumentacije za vraćanje statusa koji nam pripada, s obzirom da je u prethodnom periodu bilo asimilacije Bunjevaca od 1945. do devedesetih godina, a sada se ta situacija uveliko menja i pripremamo i novi pravopis. Bunjevačka matica je bunjevačka organizacija osnovana 1927. godine, a reosnovana je 1992. i pored snažne podrške koju smo davali nacionalnom savetu, takođe želimo i da se zauzmemo u saradnji sa našim bunjevcima u Mađarskoj, da se izradi i postigne da i bunjevci koji tamo žive budu priznati kao nacionalna manjina i na tome ćemo svi na ovoj listi zdušno raditi”.

Podršku listi “Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić”, pružilo je i UG “Bunjevačko kolo” iz Sombora. “Na prošlim izborima izašli smo samostalno i osvojili smo nekih šest mandata i na našu nesreću gotovo pola mandata nacionalnog saveta nismo mogli da nađemo zajednički jezik. Međutim, u poslednje dve godine, zajedničkim radom dr Suzane Kujundžić Ostojić i našim radom smo pokazali da je bunjevačka nacionalna zajednica itekako zrela i spremna da se prihvati ovih obaveza koje je očekuju u budućnosti. Bunjevačko kolo iz Sombora nastalo je 1921. godine, a osnivači su bili učesnici velike Narodne skupštine i na tim temeljima od reosnivanja i radi. Ovako složni na listi mislim da smo dobitna kombinacija i napokon više se ne delimo na bunjevce iz Subotice, Sombora, Novog Sada, nego složno kažemo da u budućnosti samo udruživanje može da donese kvalitet našim bunjevcima afirmativno, ali svakako i u drugim oblastima sa kojima radi nacionalni savet”, rekao je Dejan Parčetić, predsednik UG “Bunjevačko kolo” iz Sombora.

Listu su podržali Centar za kulturu Bunjevaca iz Subotice, Bunjevačka matica, “Bunjevačko kolo” Sombor, KUD “Aleksandrovo”, KUDŽ “Bratstvo”, BIEC “Ambrozije Šarčević”, UG “Bunjevačka vila” iz Male Bosne, BKC “Subotica”, UG “Bunjevci” Novi Sad i Fondacija “Mijo Mandić”.