Predstavljena knjiga „Pravac Srbija“ Radeta Vesovića

U Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava”, sinoć je održana promocija knjige “Pravac Srbija” autora Radeta Vesovića, koja se smatra izdanjem od velike kulturološke važnosti. Knjiga je nastala tokom četvorogodišnjeg obilaska naše zemlje, u čijem proputovanju je autor u društvu svojih prijatelja proveo 270 dana, broji 300 strana, a u njoj je dokumentovano 1.100 različitih lokacija od spomenika kulture, graditeljskih objekata do crkava, manastira i geografskih fenomena.

Prema rečima autora, knjiga je rađena van šablona, prošarana je između ostalog i turističkim informacijama i predstavlja veliki osvrt na našu kulturu, pre svega onu reprezentativnu, ali i na onaj deo kulture koji treba da čuvamo, a to ne činimo. “Knjiga je ustvari moja fascinacija Srbijom koja je neverovatno interesantna zemlja i tu postoji više faktora koji utiču na to, a nama nikako nije u svesti kolikim bogatstvom raspolažemo, koliko znamenitih objekata imamo, koliko značajnih parkova prirode, prirodnih fenomena. Kada se posvetite traganju i proučavate spiskove pećina, jezera, spomenika kulture, istorijskih spomenika, arheoloških nalazišta, to je jedan praktičan bezbroj. Jedan je problem što to ne znamo, a drugi je što ne koristimo, odnosno što ne održavamo i u jako velikoj meri uništavamo. Srbija ima sve forme reljefa, nemamo pustinju i alpske visine, ali imamo velike reke i njihove široke doline. Naša zemlja ima jaku spomeničku kulturu. U zadnja dva veka ne postoji država koja je imala toliko ratova, ustanaka i buna, što je ostavljalo tragove koji su trebali da se zabeleže u kamenu ili bilo kakvoj posveti. Čak su i strani autori fascinirani našim spomenicima posle Drugog svetskog rata i njihovim autorima”, ističe Rade Vesović.

O knjizi je govorio i mr Ištvan Hulo biolog, koji je istakao da je bio fasciniran tačnim, preciznim i konkretnim pitanjima od strane autora knjige i kako naglašava, tada je shvatio njegovu veliku želju i interesovanje za saznavanjem informacija o našem podneblju.

“Bilo da se radi o humkama ili o staništima, autor govori o suštini, zašto je to bitno. Knjiga je u toj meri izuzetno značajna i vredna, jer pokazuje one sitne detalje kojima ne dajemo dovoljno pažnje. Akcenat je stavljen na jedinstvene i tipične delove koji su svojstveni za ove predele i knjiga obiluje specifičnim biserima i stvarima sa tog područja i zato je preporučujem svima”, naglasio je Hulo.