Praznik rada obeležiće se 02. maja i u 4. Mini Jugoslaviji

Po 20. put jubilarno će se Praznik rada, u 4. Mini Jugoslaviji obeležiti 02. maja sportskim i kulturno-umetničkim programom.

Bogat program očekuje 02. maja sve jugonostalgičare da se prisete kako je to nekada bilo ali i uživaju u parku Jugoslavije. Zbog samog jubileja program je, kažu ove godine nešto bogatiji.

Plave golubice odigraće revijalnu fudbalsku utakmicu dok će se za veterane a i one najmlađe održati turnir „Geza Sekelj“ u šahu. Kulturni program  obogatiće solistkinja Tamara Babić, zatim Aleksandar Toković, hor subotičke Frajle, Kulturno prosvetno društvo „Jedinstvo-eđšeg“ iz Bajmoka predstaviće se sa svojom plesnom grupom „Medžik“ inače državnim šampionom u hip hop plesu, kaže Goran Gabrić iz organizacije i ističe da je najavljen dolazak velikog broja ljudi iz cele Jugoslacije dok je za goste pripremljena i nova edicija pasoša kao poziv na učlanjenje u udruženje a koji omogućava neograničen broj ulazaka za sve manifestacije u toku godine. Iz organizacije su se potrudili da posetiocima pripreme i obrok pa će po povoljnim cenama moći da kupe vojnički pasulj i goveđi gulaš a u jednom od kioska, popularnom k67 koji su postavljeni na velikom placu Jugo land-a i nekada tako populatnu viršlu u zemljički.

Ulaz je besplatan a u saradnji sa udruženjem „Biciklom do čistog vazduha“  sve koji u Mini Jugoslaviju dođu biciklom očekuje i simboličan poklon.

1.maja, Komunisti Subotice, udruženja Centar – Tito i Solidarnost održaće ispred Otvorenog univerziteta  kao i svake godine performans Bilo je.. Sada nema… ali će biti radničke borbe, rekao je Mikloš Olajš Nađ ističući postulate udruženja da radnik ne sme biti eksploatisan.

Mnogi će dočekati praznik kako bi odahnuli od posla i napunili baterije kada se na isti vrate a nekada nije bilo tako. Živeo sam u kapitalizmu u kojem se kvalitet radnika u odnosu na socijalizam ne može porediti. U kapitalizmu radnik dobije veću platu od socijalističkog radnika ali nikada nije siguran koliko će dugo imati radno mesto. Na zapadu je sve mnogo skuplje a godišnji odmori skraćeni. Radnici u kapitalizmu imaju dve nedelje godišnjeg a vrlo mali broj radnika to može da iskoristi dok je u vreme socijalizma svako preduzeće imalo svoju kuću na moru gde je radnik po povoljnim uslovima mogao da uživa i odmori se sa porodicom, rekao je počasni predsednik i osnivač 4. Mini Jugoslavije Blaško Gabrić prisećajući se kako u Jugolsaviji ništa nije bilo besplatno dok je profit bio podeljen svakom po zasluzi.

Organizacija ove manifestacije je sa svrhom da se ime Jugoslavija ne zaboravi jer je to bila naša država u kojoj smo mi bili vaspitani, i u kojoj smo puno toga postigli. Radnik je bio vlasnik kapitala što se ne može uporediti sa kapitalizmom gde je radnik najamna radna sn