DruštvoAktuelno

Potražnja za ogrevom porasla za 300 posto, a cene duplo veće

Situacija u subotičkim drvarama po pitanju cena i snabdevenosti ogrevom, koja je počela krajem marta sa završetkom grejne sezone menja se gotovo iz nedelje u nedelju i po svemu sudeći za sada joj se ne vidi kraj. Pored toga što je potražnja za ogrevom porasla gotovo trista posto, porasle su i cene, koje su sada do dva puta veće u odnosu na period od pre nekoliko meseci.

Kako ističe Lajčo Bašić Palković, cene ogreva su nesigurne, a pored toga problem je i radna snaga. “U Srbiji gde se najviše eksploatišu šume ima veliki broj malinjaka i ljudi su masovno otišli u berbu, gde za dan mogu da zarade između 7 i 8 hiljada dinara. Ja se nadam da ćemo se za jedno mesec dana vratiti daljoj seči šume pa ćemo biti malo stabilniji, a biće i veća ponuda. Stižu nam bukva, grab, hrast, bagrem, mešano drvo, ali više ne postoji klasifikacija po vrstama”.

Foto: Youtube

Od februara kada se cena kubnog metra drva kretala oko 6.200 dinara, došlo se do cifre od čak 11 do 12 hiljada dinara, dok gotovo jedina vrsta uglja koja se može naći po drvarama je ugalj Banović, čija cena za tonu je dostigla oko 23 hiljade dinara.

“Potražnja je porasla za trista posto u odnosu na prethodni period, a realizacija narudžbi je u odnosu na prošlu godinu između 60 i 70 odsto. Imamo velikih problema i sa likvidnošću, ali šta je tu je. Iako su cene takve kakve jesu, nijedan kupac nije odbio da kupi ogrev. Niko više ne pita pošto je, samo kupuju. Do kraja avgusta će se snabdeti oni građani koji imaju novac. Veliki broj starih kupaca koji su pre deset ili petnaest godina uveli gas, sada se javljaju da kupe ogrev kako bi se obezbedili za predstojeću zimu zbog neizvesne situacije”, dodaje Lajčo Bašić Palković.

U drvari očekuju da uskoro dobiju isporuku uglja Kreka i Stanari, o čijoj ceni se još uvek ništa ne zna, s obzirom na situaciju u rudarskom basenu Kolubara.