Počeli radovi na GP Horgoš, potrebno koristiti alternativne prelaze

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji graničnog prelaza Horgoš, jednog od najopterećenijih i najfrekventnijih u zemlji, u punom su jeku, saopštila je Uprava carina.

“Kako se približava i početak turističke sezone, broj putnika i vozila će neminovno rasti, tako da treba očekivati i duža zadržavanja od uobičajenih. Treba imati u vidu da je prošle godine tokom letnje sezone uprkos smanjenoj fluktuaciji usled pandemije, preko ovog graničnog prelaza u našu zemlju ušlo preko milion i po putnika, a izašlo oko 1,2 miliona ljudi. U istom periodu je preko Terminala Horgoš u zemlju ušlo više od 43.000 kamiona, a iz nje izašlo gotovo 40.000 teretnjaka. Povremeno zatvaranje pojedinih traka, već uslovljava duža zadržavanja u teretnom saobraćaju i stvaranje dužih kolona kamiona na izlazu iz zemlje, na šta granične službe ne mogu da utiču”, ističu u Upravi carina i dodaju da će, prema najavi Ministarstva saobraćaja i infrastrukture, radovi na samom prelazu, kao i na prilaznim saobraćajnicama trajati oko godinu i po dana, tako da bi preporuka bila da se kao alternativa koriste drugi manji prelazi.

“Za putnički saobraćaj su to Kelebija, Đala, Horgoš II, Rabe, Bački Breg, Bački Vinogradi, Bajmok i Rastina, a za teretni Terminal Kelebija. Podsećamo da je trenutno stanje na prelazima moguće proveriti preko kamera AMSS, pa je savet, da se pre kretanja na put obavezno informišete o situaciji na odabranom prelazu, jer se ona, naročito u vreme praznika i sezone godišnjih odmora, menja iz sata u sat”, zaključuje se u saopštenju.