DruštvoAktuelno

Pao prvi sneg, tokom noći posipana so da ne bi došlo do pojave leda na kolovozu

Tokom prethodne noći pao je prvi sneg koji, iako se nije zadržao na tlu, doveo je do pojave poledice na putevima. Ekipa Zimske službe bila je angažovana najviše zbog niskih temperatura i vlažnih kolovoza, na koje je, da ne bi došlo do pojave leda posuto oko 100 tona soli. Zbog padavina je na snazi bio II stepen mobilnosti, koji je važio od sinoć u ponoć do 08 časova ujutru, a u akciji posipanja soli učestvovalo je osam kiper kamiona, sedam manjih specijalizovanih vozila i 45 radnika putara.

“Naš akcenat je bio da ne dođe do pojave leda zato što su kolovozi, iako na njima nije bilo snega bili vlažni, a temperatura je bila u minusu”, kaže Damir Grbić, rukovodilac Zimske službe. Zimska služba je i ove godine stacionirana na Paliću, a putevi, ulice, trotoari, staze i trgovi biće čišćeni prema planu i programu rada Zimske službe sa predviđenom mehanizacijom.

“Svi naši kamioni su opremljeni solarama, u gradu se koristi isključivo so za posipanje puteva kako se rizlom ne bi zapušila kanalizacija, dok će se van naseljenih mesta koristiti kombinacija rizle i soli, jer je to praksa koju sprovodimo već godinama unazad. Osim kamiona, u sastavu Zimske službe se nalaze i dva utovarivača, jedan grejder i šest kombinovanih mašina. Obezbeđena je so za podelu trećim licima i kante koje će se nalaziti u užem centru grada, iz kojih će građani moći da uzimaju so za posipanje”, kaže Grbić.

Za predstojeću zimsku sezonu nabavljeno 1.300 tona soli i isto toliko rizle, a jedan deo manjih mašina koje služe za čišćenje trotoara, trgova i biciklističkih staza biće parkirano u gradu, radi brže reakcije u slučaju pojave snega i leda.

“Mi se vodimo najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda i spremamo dežurnu službu koja tri puta dnevno obilazi teren, pratimo prognozu i naravno gledamo kakva je situacija, jer konkretno sinoć je došlo do promene, padavine su  bile najavljene u toku noći, a sneg je počeo već oko pola jedanaest”, dodao je Grbić.