Održana panel diskusija pod nazivom “Kršćani zajedno”

Panel diskusija pod nazivom “Kršćani zajedno”, održana je u nedelju, 22. januara u pastoralnom centru Augustinianum.

S obzirom na to da je u toku Molitvena osmina za jedinstvo hrišćana, na ovom razgovoru o ekumenizmu među konfesijama susreli su se gvardijan franjevačkog samostana u Subotici fra Zdenko Gruber, subotički paroh protojerej otac Dragan Stokin, sveštenik Reformatske crkve u Subotici Harangozo Laslo i župnik u Temerinu vlč. dr. Solosi Tibor. U pozdravnom govoru prisutnima se obratio apostolski upravnik Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekaš.

Kada je molitvena osmina nekako je čovek pomalo i žalostan, jer smo razdvojeni, ali ovo vreme u nama ujedno budi nadu da se ipak trudimo oko jedinstva. To je prilika za zbližavanje. Sigurno je da su temelji naše kršćanske vere zajednički, pa tako gledano po veri smo bliži jedni drugima nego što smo udaljeni.

Nakon kratkog izlaganja predstavnika različitih konfesija, usledio je dijalog sa prisutnim vernicima, koji su imali priliku pitati ili izneti svoje iskustvo na ovu temu. Svi su se složili oko istog, da je ovaj dijalog itekako potreban, kako bi svi zajedno mogli u svojoj različitosti rasti u zajedništvu i jedinstvu.

Mislim da je jako dobro što smo se našli. Važno je da prepoznamo ono što je dobro jedni kod drugih, da se možemo obogatiti onim što je dobro. Ovo je pravi put, jer mi jesmo jedna Crkva, koja ne živi to što jeste, to bi rekao da je naša dijagnoza, istakao je fra Gruber i pojasnio kako vremena nisu naša, nego je naše da se zalažemo da sejemo dobro. Takođe, ovom prilikom je podsetio da puno dobrih plodova baštinimo od generacija koje su bile pre nas. Naše je da sada sejemo, a plodovi će doći kada budu trebali. Istakao je kako je ovo pozitivna budućnost i da na putu približavanja trebamo raditi na sebi, na svetosti i moliti za zajedništvo u svakodnevnom životu. Razgovor je tokom večeri vodio moderator vlč. mr. Mirko Štefković.