DruštvoAktuelno

Održan Sajam zapošljavanja

U prostorijama filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, u četvrtak, 10. novembra održan je Sajam zapošljavanja, na kojem je 24 poslodavca iskazalo potrebu za 300 slobodnih radnih mesta. Ovo je bila prilika da nezaposlena lica potraže posao, ali i oni koji su zaposleni i žele da promene zaposlenje, porazgovaraju sa poslodavcima, upoznaju se sa radnim mestom za koje konkurišu i ostave svoj CV.

Radna mesta koja su ponuđena uglavnom su deficitarna, poput operatera na CNC mašinama, vozača, zatim pozicije iz mašinske i elektro struke, kako u srednjem, tako i u visokom obrazovanju, ali i radna mesta u kompanijama u Industrijskoj zoni.

Jedna od onih koja je došla da traži posao bila je i Bojana Krivokapić, master inženjer prehrambene tehnologije iz Bačke Topole. “Bez posla sam unazad devet meseci, a od sajma očekujem da, ako ništa drugo pronađem nešto približno svojoj struci. Cilj mi je da se zaposlim, jer sam već duže vreme nezaposlena”, rekla je Bojana.

Kako je istakla Verica Vujadinović, v.d. direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici, ovo je prvi put da se Sajam zapošljavanja održava u prostorijama filijale, a u planu je da se ovakvi događaji organizuju nekoliko puta godišnje.

“Na taj način ćemo omogućiti poslodavcima da dođu do radnih biografija ne samo nezaposlenih lica, nego i onih koji traže promenu zaposlenja. Poslodavci u Severnobačkom okrugu, a i šire, ono što smo zapazili i što je karakteristično za naš okrug je situacija da imamo manjak radne snage, pa su iz tog razloga poslodavci morali da se prilagode tim novim okolnostima i da povećaju i poboljšaju i uslove rada i zaradu zaposlenima, tako da su uslovi zapošljavanja jako dobri. Mi jesmo pogranični grad, ali negde smo poprimili taj evropski trend gde dobrog radnika treba zadržati, tako da tržište je slobodno i lica prelaze u druge kompanije i traže bolju zaradu”, dodala je Vujadinović.

Prema njenim rečima, Sajam je prilika nezaposlenim licima i onima koji traže promenu zaposlenja da direktno porazgovaraju sa poslodavcima, do kojih inače ne mogu da dođu, jer  se radne biografije ostavljaju na portirnici ili na drugim lokacijama i osobe budu ili ne budu pozvane na intervju za posao. “Ovo je prilika da se kandidati upoznaju sa radnim mestom za koje konkurišu, da vide na licu mesta da li imaju šansu ili nemaju i da apliciraju na više radnih mesta kod više poslodavaca, tako da je Sajam zapošljavanja jako dobra manifestacija. Mi ćemo sledeće godine nekim merama pokušati da privučemo mlada lica kako bi se povećao broj na evidenciji, međutim situacija u našoj zemlji, ali i u okruženju dovodi do toga da se mnoga lica iz inostranstva koja su otišla svojevremeno zbog zaposlenja, sada polako vraćaju nazad. Trenutno nemamo veliki broj takvih osoba na evidenciji, ali je to dobra stvar za ovaj grad, jer će poslodavci na taj način moći da dođu do adekvatnih radnika”, naglasila je ona.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi 4.500 nezaposlenih lica, a zaključno sa septembrom 2022. godine, u Subotici je izdato 235 dozvola za rad stranim licima, pretežno državljanima Rusije i Kine.