Održan 16. subotički arhivski dan

U Velikoj većnici Gradske kuće održan je 16. subotički arhivski dan, čija je glavna tema bila „Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos i značaj”.

Dvadesetpetogodišnjica smrti Mađar Lasla, bivšeg subotičkog arhiviste, bila je povod za glavnu temu obeležavanja Dana. Kako je uloga arhivista veoma važna, a vidljivost struke na nedovoljnom nivou, cilj manifestacije je, između ostalog, da se arhiv učini vidljivijim, te da se široj javnosti predstavi njegov značaj za društvo.

„Arhivi su izvor, gde su argumentovane, tačne, prave informacije, mislim da je to značaj arhiva, da pružaju verifikovane, tačne, prave podatke. Bilo koja stranka koja dolazi kod nas u Arhiv koja dobija taj dokument, a dobijaju dokumente koji su im potrebni, može da potvrdi to. Istraživači provode dane i dane, mesece i godine da bi došli do kvalitetnih informacija, a naš zadatak je da im omogućimo da do toga i dođu” – pojašnjava Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva u Subotici.

Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 16 predavača iz zemlje i regiona.

„Saradnja dvaju bliskih naroda, Srba i Hrvata, je veoma važna. Subotički i vukovarski arhiv imaju dobru saradnju, koja je počela pre mnogo godina kada su kolege iz ovdašnjeg arhiva došli nama u goste s izložbom koja je bila posvećena Gradskoj kući I od tada se odnos intenzivirao, pa smo mi jedni drugima relativno često gosti na manifestacijama. Perspektiva buduće saradnje postoji, tako da nam je uvek drago kada se okupimo” – rekao je Petar Elez, viši arhivista Državnog arhiva u Vukovaru, jedan od predavača arhivskog dana.