Obeležen 15. februar – Međunarodni dan dece obolele od raka

Međunarodni dan dece obolele od raka, 15. februar, obeležen je u centru Subotice pod pokroviteljstvom Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka “NURDOR”. Uz muzički i zabavni program, simbolično su pušteni baloni crvene boje u znak podrške svim mališanima koji su u procesu lečenja od malignih bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da se u svetu godišnje postavi oko 400 hiljada dijagnoza malignih bolesti kod dece uzrasta 0 – 19 godina. Najčešće vrste malignih bolesti u dečjem uzrastu su leukemije, tumori mozga, limfomi, neuroblastom i Vilmsov tumor, a rana i tačna dijagnoza praćena efektivnim lečenjem, treba da bude cilj svakog učinkovitog pristupa u kontroli ovih bolesti.

Naš sugrađanin, desetogodišnji Danilo sa svega par meseci života otpočeo je bitku sa tumorom na mozgu i iz nje je izašao kao pobednik. “Najviše je važna edukacija o svemu što je potrebno kako bi pomogli svom detetu. Ono što mogu da kažem je da je zdravstvo u poslednjih 10 godina dosta napredovalo, što predstavlja jedno olakšanje za nas. Kada smo išli na lečenje ili kontrolu, pomagale su nam roditeljske kuće, jer možete otići i prespavati, ne morate spavati na stolici u Bolnici. Doživeli smo zaista veliku podršku lekara koji su lečili naše dete, zaista smo sve prošli, videli i preživeli. U takvim situacijama ste ili žrtva ili pobednik, nema treće. Bolest ne možemo zaboraviti, to je deo života”, kaže Danilov tata Pavle Vekić.

Prema rečima volonterke Milice Pavić, za 13 godina koliko postoji ovo udruženje izgrađeno je pet roditeljskih kuća u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, a u Nišu je pored roditeljske kuće izgrađen Onkološki centar. “Roditeljska kuća koja predstavlja prostor gde dete koje se leči i nije iz tog grada gde se kuća nalazi, ima priliku da boravi sve vreme lečenja sa roditeljima, dakle nije odvojeno od njih, nije u bolnici, ima kompletan prevoz, medikamente i sve što je neophodno za period lečenja i sve to je besplatno. Pošto je smeštajni kapacitet tih kuća nedovoljan, jer svakog dana se beleži sve veći broj dece obolelih od raka, tada se javlja problem nedostatka smeštaja, a mi upravo ovim akcijama sakupljamo novac. U toku je izgradnja još jedne Roditeljske kuće u Beogradu i nadam se da će se to privesti kraju tokom ove godine. Ja dok sam studirala u Novom Sadu posećivala sam decu na Odeljenju onkologije, družili smo se sa tom decom, donosili im poklone, animirali ih i negde provodili vreme sa njima. Osim materijalne podrške deci je neophodno prisustvo roditelja, jer on predstavlja najjaču kariku, a dete kada u njegovom okruženju nisu njemu najbliže osobe se potpuno demotiviše i oseća se ta praznina, a kada je u društvu bliskih osoba sav taj proces podnosi lakše”.

Svi koji žele da pomognu izgradnji Roditeljskih kuća, to mogu da učine slanjem poruke “1” na broj 1150 ili uplatama na žiro račune, koji mogu da se pronađu na zvaničnoj internet prezentaciji NURDOR-a.