DruštvoAktuelno

Nimčević: Položaj invalida rada u Subotici je nikad teži

Sa sednice Nadzornog odbora Saveza invalida rada Vojvodine koja je juče održana u Novom Sadu, upućeni su amandmani za izmenu Zakona, kojim bi se osobama koje su zbog stečaja pojedinih preduzeća ostala bez posla i trenutno primaju delimične penzije preko Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, omogućilo da primaju pun iznos penzija, izjavio je predsednik Gradske organizacije invalida rada Stanko Nimčević.

Kako on ističe, u Vojvodini ima 4.800, a u Subotici oko 200 takvih penzionera. “Njihova primanja iznose oko 15 hiljada mesečno i oni čekaju da ispune starosni uslov za odlazak u penziju. Mi smo sada tražili na nivou Srbije da se donese Zakon, da se naprave revizije takvih penzija kako bi osobe starije od 55 godina dobile pun iznos mesečnih primanja”, objašnjava Nimčević.

Nimčević ističe veoma dobru saradnju ove organizacije sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, putem koje je prošle godine zaposleno 100 osoba sa invaliditetom, od kojih je jedan deo njih zasnovao stalni radni odnos. U sklopu Gradske organizacije invalida rada funkcioniše i zanatska zadruga univerzalnog karaktera, u koju su uključene brojne delatnosti, a sve u cilju pomoći u održavanju domova i pokućstva članova. “U zadrugu su uključeni zidari, farbari, električari i svi drugi koji mogu da nešto poprave ili urade u domaćinstvu. Našim članovima su na raspolaganju stomatološke usluge, pomoć oko nabavke lekova, ogreva, zimnice i brojne druge povlastice. Moram da istaknem da smo mi 46 godina radili sa ogrevom, ali zbog situacije sa cenama ove godine smo prestali sa tom uslugom. Imamo dogovor sa Gradskim udruženjem penzionera da zajednički pomognemo invalidskim penzionerima da nabave ogrev za predstojeću zimu”.

 U Subotici ima 5.270 invalidskih penzionera, od kojih su oko hiljadu njih članovi Gradske organizacije invalida rada. Nimčević naglašava da je položaj invalida u Subotici nikad teži, a samim tim ugroženo je i postojanje samog udruženja, jer je sve manje onih koji dolaze da se učlanjuju i plaćaju godišnju članarinu. U odnosu na penzionere koji su u penziju otišli odradivši pun radni vek, invalidski penzioneri zbog ranijeg odlaska u istu iz zdravstvenih razloga imaju primanja umanjena od 10 do 25 odsto. Upoređujući visinu primanja, skoro 60 odsto spada među niže i iznose oko 27.000 dinara, a pojedini penzioneri imaju penziju od 17.000 dinara.

“Članarina u udruženju na godišnjem nivou iznosi 500 dinara, a taj iznos nije menjan pet godina. Radno vreme gradske organizacije invalida rada je izmenjeno, ali za članove je otvoreno ponedeljkom, sredom i petkom od 8 do 11 časova”, rekao je Nimčević.