Nepoznati počinioci uništili Titov spomenik

Spomenik Josipa Broza Tita koji se nalazi u parku Mini Jugoslavije, u noći između srede i četvrtka prošle nedelje je uništen od strane nepoznatih počinilaca. Udruženje građana “Centar Tito”, Pokret IV Mini Jugoslavije i Komunisti Subotice oštro su osudili, kako kažu, ovaj vandalski i fašistički čin, traže od nadležnih organa da uhapse počinioce ovog dela i postavljaju pitanje kome smeta Tito?

Mikloš Olajoš Nađ iz udruženja građana “Centar Tito”, smatra da je ovo učinjeno protiv čoveka i zajedničkog života u Subotici. ”U istraživanju koje je rađeno 2012. godine gde su građani pitani kada se najbolje živelo, za vreme Kraljevine Jugoslavije, tokom postojanja SFRJ, vladavine Slobodana Miloševića ili posle 2000-te godine, 68 posto ispitanika je odgovorilo da su najbolje živeli za vreme SFRJ. Ovo je učinjeno protiv tog života u Jugoslaviji i života uopšte”, istakao je Nađ.

Prema rečima Gorana Gabrića, predsednika IV Mini Jugoslavije, šteta koja je načinjena nema ekonomsku korist, kao što je bilo u nekim prethodnim slučajevima kada je oštećena bista od bronze ili drugog materijala koji su tom prilikom odneti. “Nadamo se da će nadležni organi da odreaguju i pronađu počinioce, a ono što mi možemo poručiti je da nećemo stati sa našom borbom za bolje društvo i trudićemo se da ovaj park i dalje bude mesto okupljanja ljudi dobre volje i antifašista iz svih kraja sveta”, poručio je Gabrić.

Blaško Gabrić, osnivač IV Mini Jugoslavije, ističe da ovo nije prvi put da vandali prave štetu i naglašava da Titova bista na tom mestu stoji već pet godina i da je do sada samo jednom oštećena, ali da ne zna kome ona može da smeta. “Ovo je veći vandalski čin i mislim da bi policija trebala da pronađe fašiste. Ovo je grad mira, tolerancije, grad u kome u slozi živi između 25 i 30 nacionalnih manjina. Najmanje što nam treba su fašisti da nas svađaju, prave štetu i ne dozvole normalnim ljudima da uživaju u ovom parku koji smo mi napravili”, smatra Blaško Gabrić.

Titova bista od kamena je postavljena 2017. godine i delo je vajara Franje Mačkovića. Uz velike napore biće popravljena i pokušaće se da joj se vrati prvobitni izgled.