Najveća pešačka manifestacija u Srbiji, Rosa dan pešačenja sutra i u Subotici

Najveća pešačka manifestacija u Srbiji, „Rosa dan pešačenja“, biće održana u sutra, 23. septembra. Jedno od šezdeset mesta u Srbiji koja će pridužiti ovoj manifestaciji i organizovati pešačenje, jeste i naš grad.

„Početak staze biće na trgu kod starog vodotornja na Paliću, a vreme početka pešačenja je 9.15 časova. Planirana je laka pešačka tura kružnom stazom dužine oko 13 km, koja vodi obalom Palićkog jezera (Vodotoranj – Muški štrand – vinarija „Petra“- Aleksandrovi salaši – most – Ženski štrand – Vodotoranj). Optimalno vreme provedeno na stazi je četiri do četiri i po. Staza je u celosti uređena i pristupačna je svima bez obzira na uzrast ili fizičku kondiciju. Savetujemo da obuću i odeću prilagodite vremenskim uslovima i hodanju u prirodi i da ponesete dovoljno tečnosti“ najavljuju iz PSK „Spartak“.

Rosa Dan pešačenja je dan u godini u kojem PSS pod sloganom „Korak bliže zdravlju“ želi da inspiriše i pokrene Srbiju da živi zdravije i da kod građana podigne svest o aktivnom i redovnom pešačenju, kao osnovnom preduslovu neophodnom za očuvanje zdravlja.

Jedan od ciljeva manifestacije je i da podstakne izgradnju pešačko-turističke infrastrukture, o kojoj će brinuti planinarske organizacije uz saradnju i pomoć lokalnih samouprava, što će u konačnici imati višestruki značaj za razvoj sporta i turističkih potencijala.