Na Horgošu zaplenjen nakit vredan 11.000 evra

Carinici su 2. marta na izlaznoj strani graničnog prelaza Horgoš u saradnji sa policijom, sprečili krijumčarenje nakita, koje su putnici pokušali da prenesu preko granice u prtljagu, saopštila je Uprava carina.

Zlatni nakit, čija je vrednost procenjena na oko 11.000 evra, otkriven je kada je za detaljan pregled izdvojen automobil “BMW“ švedskih registarskih oznaka. Njime je iz Turske ka Švedskoj, čiji je državljanin, sam putovao 26-godišnji muškarac, koji je na prelaz ušao preko zelenog kontrolnog prolaza namenjenog putnicima koji nemaju ništa za prijavljivanje.

Pored toga, on je prilikom susreta sa carinicima dodatno potvrdio da sem ličnog prtljaga ne nosi ništa drugo i da kod sebe nema više od dozvoljene količine gotovog novca, niti drugih dragocenosti koje bi trebalo prijaviti. Međutim, prilikom pregleda automobila, ispod suvozačkog sedišta pronađen je ranac, u kojem se nalazilo nekoliko kesica sa devet zlatnih narukvica, dva prstena i jednom masivnom ogrlicom sa velikom pločicom, ukupne težine od oko 300 grama.

Na sajtu Uprave carina, kao i na svim prelazima apeluje se na putnike da prijavljuju sve dragocenosti koje nose sa sobom. “Podsećamo da se ovaj propis jednako odnosi na sve putnike, uključujući i one koji samo prolaze kroz Republiku Srbiju. Ipak pojedini putnici tu jasno propisanu obavezu izbegavaju i time svesno rizikuju da im dragocenosti budu privremeno ili trajno oduzete”, dodaje se u saopštenju.