Mali Divovi – obeležen 17. novembar, Svetski dan prevremeno rođenih beba

Puštanjem ljubičastih balona, juče je i u Subotici obeležen 17. novembar, Svetski dan prevremeno rođenih beba. Ovu akciju spontano su organizovali roditelji, članovi FB grupe “Subotičke mamice i bebice”, čija su deca rođena pre termina, kako bi se javnosti podigla svest da postoji veliki broj malih Divova koji su na svet došli pre vremena i da se njima, ali i njihovim roditeljima pruži pomoć u prevazilaženju brojnih problema sa kojima se suočavaju zbog prevremenog rođenja.

Jedna od organizatorki ove akcije Ivana Marinković majka je dvoje dece, od kojih je jedno rođeno pre vremena, tačnije u 35 nedelji trudnoće. Kako objašnjava, uspela je da uz pomoć i podršku lekara i članova svoje porodice prebrodi taj težak period, a sada je na putu da njeno dete bude potpuno zdravo i bezbrižno.

“Moj mlađi sin je rođen sa atrezijom jednjaka, nekako u tom momentu je sve bilo podnošljivo jer sam kod kuće imala dete od 15 meseci, pa sam morala da se držim, s tim da sam bila sa bebom u bolnici 45 dana po rođenju. Sve smo mi to pregurali, međutim nakon toga su krenule da se javljaju posledice, prvo sa mojim hormonima, ali je to sve iza nas, trudimo se da budemo pozitivni i jaki, jer on će izrasti u zdravog i pravog dečaka”.

Ivana naglašava da je potrebno podići svest široj javnosti da postoji jako mnogo prevremeno rođenih beba, jer prema statističkim podacima, gotovo svaka deseta beba se rodi pre predviđenog termina. Objašnjava da su bebe koje se prevremeno rode jako male i mnoge od njih imaju problema, jer se operišu čak prvog ili drugog dana svog života sa svega 600 ili 700 grama. “Mislim da je njihovim roditeljima potrebna jako velika podrška, jer ona gotovo i da ne postoji, pogotovo u Vojvodini koja je još uvek mnogo kasni za, na primer Beogradom ili drugim gradovima. Putem FB grupe “Subotičke mamice i bebice” ja sam upoznala barem 30 roditelja čije bebe su prevremeno rođene u poslednjih nekoliko godina i sigurno bar još nekih 15 roditelja sa sličnim problemom, a gotovo sam sigurna da ima još takve dece, samo što njihovi roditelji o tome ne žele da pričaju. Svaka beba koja nije rođena posle 37 nedelje je prevremeno rođena beba, a ovde na akciji su bila deca koja su rođena i u 24 ili 25 nedelji i ta deca mogu da prežive i neka nikoga ne zastrašuje da se to ne može, naravno da može, samo je potreban dobar lekar i tim stručnjaka i sve se može završiti najbolje za bebu”, ističe naša sagovornica.

Ivana Marinković smatra da je Subotici potrebno udruženje koje će okupiti roditelje koji se suočavaju sa ovim problemom, kako bi se široj javnosti podigla svest o prevremeno rođenim bebama. “Članovi tog udruženja ne moraju da budu samo roditelji čije su deca rođena pre vremena, jer ima dece koja se rode u terminu, pa imaju razne poteškoće”, dodaje ona.