DruštvoAktuelno

Lekari savetuju oprez pri korišćenju klime, servis uređaja važan i za očuvanje zdravlja

Meteorolozi nam za naredne dane najavljuju vreli toplotni talas, a ukoliko u svojim domovima ili na radnim mestima imate klima uređaje, svakako ćete na lakši način osvežiti vazduh i sniziti temperaturu u prostoriji. Koliko nam klima uređaji pomažu pri visokim temperaturama i pomažu nam da se rashladimo, toliko nam mogu i narušiti zdravlje.

Lekari nemaju ništa protiv ovih uređaja, ali savetuju oprez pri njihovom korišćenju, jer mogu biti izazivači mnogih bolesti i stanja. Serviseri klima uređaja savetuju njihovo redovno servisiranje, tj. čišćenje i to jednom godišnje. Neophodno je voditi računa o čistoći filtera u uređaju i po potrebi ga zameniti, jer je on prenosnik velikog broja oboljenja koje uzrokuju bakterija, virusi i druge infekcije koji najčešće zahvataju naše respiratorne organe.

“Čistoća klima uređaja obezbeđuje i bolji kvalitet vazduha koji je u tom prostoru. Klima uređaj ima zadatak da nam obezbedi i adekvatnu vlažnost vazduha u prostoriji, jer ne sme biti previše vlage, ali vazduh ne sme da bude ni suv. To takođe obezbeđuje pravilno servisiranje klima uređaja”, ističu lekari.

Izazivači su zapaljenja i infekcija pluća, ali i oboljenja koštano-mišićnog sistema. Oprez kod korišćenja uređaja za hlađenje preporučuje se i alegričnim osobama, jer vazduh iz klima uređaja podiže i određenu količinu prašine. Važno je i da razlika u spoljašnjoj i temperaturi u prostoriji ne sme da prelazi granicu od 5 do 10 stepeni, a savetuje se da se klima uređaj koristi onda kada je spoljašnja temperatura veoma visoka, jer velike temperaturne razlike mogu negativno da utiče na naše zdravlje.

Oprez kod upotrebe klime savetuje se i vozačima koji ih koriste u svojim automobilima. Neophodno je da, zavisnosti od relacije na kojoj se voze, postepeno izjednačavaju temperaturu u vozilu sa spoljašnjom temperaturom. Lekari tokom letnjih meseci beleže veliki broj moždanih i srčanih udara koje su uzrokovale upravo velike razlike u temperaturama.

“Veoma je važno ne napuštati klimatizovani prostor i izlaziti često napolje, a potrebno je obezbediti i period aklimatizacije. To bi značilo da kada želimo da napustimo prostoriju, postepeno pripremamo organizam za temperaturu koja nas čeka u spoljašnjoj sredini”.

Klima uređaj treba koristiti onda kada ne boravimo u prostoriji, a koliko često ćemo ga koristiti zavisi od mera koje smo prethodno preduzeli kako bismo se rashladili. Da li je klima zdrava ili nije, nedoumica je od kada se ovaj uređaj pojavio u upotrebi, a nama ne preostaje ništa drugo nego da ga koristimo sa oprezom.