Javni čas povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta održan u Sinagogi

Povodom obeležavanja 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, u subotičkoj Sinagogi je u četvrtak, 26. januara održan Javni čas na kojem su učestvovali profesori i učenici subotičke Muzičke škole. U programu je učestvovalo desetak profesora i oko dvadeset đaka, koji su se osim prigodnim tekstovima predstavili i izvedbama muzičkih dela Ofenbaha, Pilinzski Janoša, Jentl-a i drugih kompozitora. Na Javnom času nastupili su Kamerni sastav Simfonijskog orkestra, kao i članovi Dečjeg hora Osnovne muzičke škole.

Ideja za organizovanjem Javnog časa potekla je od zaposlenih u subotičkoj Sinagogi, koji su prepoznali potencijal da se napravi jedan kako muzički, tako i edukativni program, kaže direktorica Muzičke škole Dragana Nikolić.

“Pošto mi pored muzičkog obrazovanja imamo i opšte obrazovne predmete iz istorije, srpskog jezika čiji profesori su takođe uzeli učešće u ovom programu i pripremili učenike sa prigodnim tekstovima vezanim za žrtve Holokausta, a kolege i đaci su pripremili i program koji je direktno vezan za muziku, odnosno kompozitore koji su komponovali baš vezano za sećanje na žrtve Holokausta. Moram da kažem da sam se jako obradovala pozivu iz Sinagoge i moj pomoćnik Gužvanj Lenard koji je ustvari sve ovo i organizovao zajedno sa kolegama, prihvatili smo poziv jer mislimo da je ovo jedan veoma značajan datum, zato što je na ovaj dan 1945. godine praktično oslobođen logor Aušvic i od 2005. godine se ovaj dan obeležava širom sveta”, istakla je Dragana Nikolić, direktorica Muzičke škole.

Pored učenika i nastavnog osoblja, na Javnom času učestvovao je i Dečji hor Osnovne muzičke škole koji se predstavio pesmom “Haleluja” jevrejskog kompozitora Leonarda Koena, a predstavljene su i kompozicije iz filma “Šindlerova lista” i druge melodije koje su poznate široj publici.

Na današnji dan pre 78 godina, jedinice sovjetske armije oslobodile su najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic sa 7.500 zatvorenika, a u borbama život je izgubio 231 sovjetski vojnik.