DruštvoAktuelno

“Humana subota” – akcija dobrovoljnog davanja krvi za vikend na Paliću

Gradska organizacija Crvenog krsta, u saradnji sa Službom za transfuziologiju Opšte bolnice i Centrom za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, predstojećeg vikenda na Velikoj terasi na Paliću u vremenu od 08 do 11 časova, organizuje jubilarnu 20. akciju dobrovoljnog davanja krvi “Humana subota”.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, u sklopu akcije davaocima krvi biće, uz prikaz knjižice dobrovoljnih davalaca krvi, omogućen besplatan prevoz autobusom na liniji br. 6, a za njih i njihove porodice biće obezbeđen besplatan ulaz u Zoološki vrt i vožnja katamaranom. Od 08 do 10 časova služiće se “Zahvalni obrok” u vidu doručka u saradnji sa Udruženjem pčelara “Pčela”, dok će se u periodu od 10 do 12 časova služiti tradicionalni ručak – vojnički pasulj.

“Dobrovoljni davaoci od 18 do 65 godina dan ranije, odnosno na sam dan akcije treba da budu odmorni i da se ne bave većom fizičkom aktivnošću. Što se tiče odlaganja, za sve dobrovoljne davaoce koji bi želeli da dođu ali se ne osećaju zdravima, ili boluju od nekih akutnih ili hroničnih bolesti, ili su pili alkoholna pića u poslednja 24 sata, uzimaju lekove protiv bolova u periodu od dva do pet dana, antibiotike u periodu od sedam dana, imaju operaciju, pirsing ili tetovažu u prethodnih šest meseci, molim da ovaj put odlože svoj dolazak na akciju. Što se tiče vakcina protiv Covid-19, osobe koje su preležale virus bez simptoma, nakon isteka karantina mogu doći i dati krv. Svi koji su imali lakše simptome i lečili su se u kućnim uslovima, neka sačekaju do mesec dana na dolazak na akciju, dok oni koji su imali tešku kliničku sliku, neka sačekaju od tri do šest meseci, u zavisnosti od toga kako se osećaju. Oni koji su primili Fajzer i Sinofarm vakcinu krv mogu dati odmah, a oni koji su se vakcinisali sa Sputnjikom i Astra Zenekom, treba da sačekaju dve nedelje, bez obzira na broj doza”, istakla je Nevena Lukić, stručni saradnik u Crvenom krstu.

Osim što mogu da daju krv, svi dobrovoljni davaoci moći će da se registruju u bazi davalaca matičnih ćelija. Registrovanje je kako ističu u Crvenom krstu važno, zbog svih onih koji su oboleli od malignih bolesti krvi, jer davanje matičnih ćelija predstavlja jedini lek i direktno spašavanje života. “Davanje matičnih ćelija je vrlo jednostavna procedura, popunjava se upitnik i uzima se jedna epruveta krvi. Na taj način svaka zdrava osoba koja ima od 18 do 45 godina i više od 50 kg može da postane donor. Ovo je jedna mogućnost koja je pored dobrovoljnog davanja krvi takođe veoma važna, jer direktno utiče na spašavanje života”, dodala je Nevena Lukić.