Građani Makove sedmice: Osećamo se nebezbedno i strahujemo od novih incidenata

Nakon nedelju dana od dešavanja u šumi na Makovoj sedmici i prvog spontanog okupljanja u vidu mirnog protesta, stanovnici Makove sedmice su uz podršku svojih sugrađana iz ostalih delova grada u subotu održali još jedan miran protest, kojim su želeli da skrenu pažnju kako javnosti, tako i nadležnima da se ne osećaju bezbedno, te da žive u strahu od potencijalnih novih sukoba između migranata kojih, bar prema njihovom svedočenju, ima i dalje. Osim što do šume stižu u brojnim taksi vozilima, dolaze i peške, što kod građana izaziva dodatni strah, uprkos tome što su patrole policije konstantno na terenu.

“Neko veče sam se vozao glavnom ulicom, kada dolazi autobus ljudi dolaze po žene, decu, to do sada nikada nije bilo i vidim po ljudima da su zabrinuti. Tužna je slika. Nikad se ne zna kada će opet da desi pucnjava u šumi. Policija tvrdi da je dobar deo šume očišćen, ali predlažu da se u šumu ne ide jer nije bezbedno. Taksisti u manjem broju dolaze u centar naselja, ali sa svih okolnih strana ih dovode, policija kaže da im ne može ništa, zato što im radi taksimetar, nemaju pravo da im traže pasoše i to je to. Veliki broj migranata dolazi i peške iz centra grada. Policija ih pokupi i odnese u Prihvatni centar, dođe taksi i vraća ih ovde nazad. Ako ne dolaze na Makovu, idu u Ljutovo, Tavankut, Bajmok, na sve strane i to je jako veliki problem”, priča jedan od građana.

“Građani moraju dobiti odgovore na svoja pitanja. Mi smo ovde ugroženi”, bila je jedna od poruka građana koji su došli da daju podršku stanovnicima mesne zajednice Makova sedmica.

“Ja u šumi živim sama, migrante dok se ovo nije dogodilo svakodnevno su donosila i po četiri taksi vozila. Međutim, kako se dogodilo to u šumi sad su promenili lokacije. Ali u petak uveče jedna grupa od preko deset njih je opet prolazila pored moje kuće. Jako se plašim, sama živim u šumi. Grozno. Policija je vidljivija, ali migranti i dalje idu u šumu”, kaže naša sugrađanka.

“Živim u ulici Ane Frank. Svaki dan ih vidimo supruga i ja, a jednom je njih šestorica prošlo kroz moju baštu. Pokidali su žicu, preskočili ogradu. Policije ima više, ali mi se bojimo jer oni imaju oružje. Ko sme sada da ide u šumu? Puna je zemunica, smeća na sve strane”, pričaju građani.

“Ovo je previše otišlo daleko. U subotu kada je bio incident, sedam osam pucnjeva smo čuli blizu nas, treba neki metak da zaluta i da neko nastrada u mom dvorištu punom dece? Njih trideset je sinoć bilo ispred moje kuće, a nijedne patrole policije. To mora da se rešava”.

Na protestu građana učestvovali su i predstavnici Narodne patrole, koji su podsetili da je Subotica multietnički grad u kojem građani brojnih nacionalnosti žive zajedno, te da ne treba dozvoliti da se dogodi još neki incident kako bi nadležni reagovali, podsećajući na brojne napade na naše sugrađane koji su proteklih meseci delo upravo ilegalnih migranata. Nakon protesta, deo okupljenih građana uputio se u šumu, međutim policija je reagovala, a okupljeni građani su se nakon kratke šetnje razišli.

Protestu je prisustvovao i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov, koji je rekao da razume da su građani zabrinuti i da se osećaju nebezbedno. Uputio je poziv svim sugrađanima da ne donose jednostrane odluke, jer će na taj način ugroziti kako sebe, tako i svoje porodice i poručio im je da veruju vlasti i službama bezbednosti.

“Mi smo ti koji zaista brinemo o njima i trudimo se da okupimo sve relevantne institucije koje će raditi na ovom konkretnom slučaju koji se desio u Subotici, ali svakako i za migrantsku krizu će se preduzeti sve ono što je neophodno da građani budu bezbedni. Konkretno, u samoj šumi gde je bila najveća koncentracija migranata nema više ilegalnih migrantskih kampova koje su oni sami pravili. Oni se nalaze u određenim manjim grupama najviše po gradu i sve one koje sakupimo na jedno mesto, transportuju se u Migrantske centre po Srbiji. Svi pričaju o taksistima i onome što oni rade, ja apelujem na njih da to ne rade. Razumem da samim tim za sebe čine finansijsku uslugu, ali čine medveđu uslugu vlasti, policiji i molim ih da to ne rade. Od ponedeljka ćemo imati ozbiljnije akcije svih institucija, a svi koji izlaze u susret migrantima na ilegalan način imaće ozbiljnih problema sa zakonom”, rekao je Šoralov.

Građani od vlasti traže da iznađe konačno rešenje problema sa migrantima i bolju angažovanost nadležnih institucija. Zahtevaju da im se vrati normalan život, a ne da, kako ističu, svakodnevno strahuju za bezbednost svojih porodica i imovine.