Do kada će ujedi “gristi” gradski budžet?

Sarkastično rečeno, u Subotici godinama cveta „pseći turizam“, uprkos naporima da se isti spreči. Po prošlogodišnjoj evidenciji, do oktobra, na teritoriji rada zabeležena su 92 slučaja ugriza pasa na lokalno stanovništvo ili druge životinje, ali i na turiste iz Apatina ili Sombora, koji tu dolaze s bizarnom namerom.

Vrtoglavih 25 miliona dinara „odgriženo“ je, u pomenutom periodu prošle godine, iz subotičke kase. Pomenuta suma isplaćena je na konto štete građanima koje je ujeo pas. A da nema lošeg psa, nego samo lošeg gospodara, potvrđuju i oni bliži problematici. Psi lutalice koje se pojavljuju na našim ulicama su zapravo većinom bivši vlasnički psi. Odnosno oni su posledica neodgovornog vlasništva vlasnika pasa. Takvi vlasnici, svoje pse izbacuju na ulicu. Najčešći slučaj je da roditelji kupe detetu psa i posle izvesnog vremena, kada im on dosadi, onda ga izbace na ulicu pod mišlju da oni više nisu njihova briga, kaže Nikola Jovičić, JKP „Čistoća i zelenilo“.

Cela priča ima i naličje, kada se uzme u obzir sumnja da je od pomenutog boja ugriženih ljudi, određeni broj incidenata verovali ili ne – fingiran. Priča se da građani od lovaca nabavljaju vilicu od šakala ili lobanju od psa, te da uz veštu asistenciju drugog lica prave ujednu ranu, a kasnije istu papreno naplaćuju. “Imamo sumnju da su u izvesnom broju to lažirani ujedi. Naročito jer imamo slučaj da se ista lica pojavljuju više puta, kao i to da ugrize pasa prijavljuju osobe iz drugih gradova i opština, čak se i neke od njih se s vremena na vreme ponavljaju. Na konto takvih povreda se isplaćuju ovako veliki iznosi, dodaje Jovičić.

Pretprošle godine registrovano je 126 ujeda na teritoriji grada Subotice, što je isti koštalo oko 14 miliona dinara. A ako konstatujemo da je u 2022. smanjen broj ugriza, a isplaćena suma veća (ponavljamo podatak od isplaćenih 25 miliona dinara), to onda znači da po onoj narodnoj izreci: „Dva loša, ubiše Miloša”. To nije novost, ali je svakako problem. Sada već sa sigurnošću znamo da postoje advokati koji su se specijalizovali za ovakve stvari, tačnije za naplatu štete od ugriza pasa. Oni u koordinaciji sa pojedinim licima dogovaraju na koji način će se voditi i, krajnje, dobiti slučaj, napominje Nikola Jovičić, iz nadležnog javno-komunalnog preduzeća.

Prošlogodišnji najmanji iznos isplaćene odštete na ime ujeda pasa iznosio je 30.000 dinara, dok je recimo samo jedna nadoknada zbog materijalne štete usled napada psa na domaće životinje lokalnog stočara dostigla svotu od čak 11 miliona dinara.