Deficit kvalitetne radne snage evidentan

U prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje održan je po prvi put, ove godine Sajam zapošljavanja na kojem je 23 poslodavaca iskazalo potrebu za 250 radnih mesta.
Traže radnici u proizvodnji, a deficitarna zanimanja su i u okviru mašinske i elektro struke, zatim vozači B i C kategorije, rekla je Verica Vujadinović, direktorica subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje dodajući da su na sajmu sva prisutna lica u potrazi za poslom mogla da razgovaraju sa osobama koja se u firmama koje traže radnike bave ljudskim resursima. To je veoma važno jer posetioci imaju priliku da direktno porazgovaraju o uslovima rada i ostave najbolji utisak.
Kompanija Pelcer po prvi put kadar je odlučila da potraži na Sajmu zapošljavanja a potrebni su im radnici iz elektro i mašinske struke. Kod nas su otvorene tri različite pozicije i imamo potrebu za zaposlenjem jednog lica sa invaliditetom, kaže Srđan Stojanović iz ove kompanije ističući da je izuzetno teško danas pronaći kvalitetan kadar.
Nisam sigurna koliko će poslodavci zadovoljiti potrebe za iskazanim radnim mestima zato što je evidentan deficit kvalitetne radne snage, potvrdila je i direktorica filijale i kao dobre poslodavce istakla one iz indutrsijske zone i građevinske industrije.
A na teške poslove , kako kaže, navikao je i Agim Beriša koji je po prvi put pokušao da posao nađe posao na Sajmu.
Tražim posao kao fizički radnik, na obezbeđenju objekta, bilo šta samo da mi ide radni staž i da ne sedim kući besposlen. Navikao sam da radim. I dok Agim čeka da mu se sreća ili poslodavac osmehne dozvola za rad stranih državljana kod nas svakog dana sve je više a iste izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje.
Kada poslodavac podnese zahtev, mi ispitamo tržište i ukoliko lica nema u evidenciji poslodavci dobijaju dozvolu da strane državljane i zaposle. Svakodnevno, u proseku imamo 20 zahteva za zapošljavanje stranih državljana što je mnogo više u odnosu na ranije godine a to su uglavnom Rusi, Ukrajinci, Indijci.
Ove godine novina na sajmu je dolazak maturanata Politehničke škole koji su došli sa razrednim starešinama, kako bi videli na koji način se traži posao odnosno kako se piše CV kao i izgleda direktan kontakt sa poslodavcima.