Društvo

Dečje pozorište osmislilo serijal lutkarskih epizoda o bezbednosti u saobraćaju

Savet za bezbednost saobraćaja, nastavio je rad na promociji bezbednosti dece u saobraćaju u saradnji sa subotičkim Dečjim pozorištem.

Tokom prošle godine osmišljene su dve predstave, “Balada o crvenom, zelenom i jednoj zebri” koja je bila namenjena za predškolski uzrast, a za malo veću decu izvedena je “Saobraćajna ljubavna priča”. Ove godine saradnja je nastavljena projektom kroz koji je osmišljen serijal od 15 lutkarskih epizoda pod nazivom “Jedan, dva, tri pažljivi smo svi”, koji je namenjen za naše najmlađe sugrađane uzrasta od 3 do 7 godina.

“To je uzrast kojem je teže pristupiti, jer morate biti interesantni, jasni i precizni, a opet i tačni jer je u pitanju materija kod koje ne sme da se dešavaju greške, gde nema improvizacije, već je u pitanju učenje kroz zabavu, tj. moramo da kod tih klinaca stvorimo neku svest da kada krenu u školu, prvo osnovnu pa srednju kada postaju vozači i slično, da dolaze sa nekom svešću o bezbednom učešću u saobraćaju. Napravili smo određeni sadržaj koji je namenjen najmlađem uzrastu”, rekao je Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice.

Saradnja ove dve institucije započeta je pripremom i izvedbom predstava za predškolski uzrast dece čija tema je bezbednost u saobraćaju, a nastavljena je i tokom ove godine, jer kako naglašava direktorica Dečjeg pozorišta Marta Aroksalaši Stamenković, svakodnevno smo u situaciji da čujemo kako su naša deca povređena i nastradala u saobraćaju.

“Deca često prepuštena sama sebi i odlazeći u školu ili vrtiće nisu pripremljena dovoljno da poštuju određene propise koji su njima prilagodljivi i upravo iz te potrebe je Savet za bezbednost saobraćaja uputio i ove godine molbu da na neki drugi način, a to su upravo ove lutkarske epizode obradimo tu temu, a imajući u vidu da Ministarstvo za saobraćaj ima “Pažljivka” koji je bio i naša inspiracija, naš “Pažljivko” je jedna lutka oblak koji prati brata i sestru, Paju i Maju u raznim situacijama u saobraćaju koje imamo svakodnevno. Epizode imaju različite sadržaje u odnosu na to što se smatra da je jako važno da deca savladaju”, objašnjava direktorica pozorišta.

Sve epizode mogu se pogledati na YouTube kanalu Dečjeg pozorišta.