DruštvoAktuelno

Audio-vizuelna prezentacija i rampa za invalide u subotičkoj Sinagogi

Zahvaljujući sredstvima Mađarskog nacionalnog saveta, u subotičkoj Sinagogi puštena je u rad audio-vizuelna prezentacija, a postavljena je i rampa za invalide.

Audio-vizuelnu prezentaciju Sinagoge izradila je subotička kompanija “Icbtech”, a reč je o stalnoj postavci u vidu interaktivne digitalne izložbe na dva pokretna kioska sa ekranom na dodir i 24 elektronska vodiča, u kojima se nalaze informacije o gradu Subotici, istorijatu subotičkih Jevreja, najvažnijim predstavnicima privrede i kulure našeg grada sa jevrejskim poreklom, kao i istorija Sinagoge, njene izgradnje i rekonstrukcije.

“Radi se o multimedijalnim kioscima koji poseduju sadržaj na sedam jezika. Nakon odabira jezika bira se kategorija sadržaja koji posetioci žele da pogledaju. Što se tiče audio vodiča, posetilac koristi uređaj sa slušalicama i dok šeta Sinagogom može da sluša određeni sadržaj. Uređaji su prilagođeni za slabovide i za slepe osobe. Moram da kažem da smo imali zaista sjajnu saradnju tokom realizacije ovog projekta i želim da se zahvalim svim autorima i saradnicima na kreiranju sadržaja za ovu stalnu postavku, koji oplemenjuje i daje vrednost svim ovim uređajima”, rekao je Aleksandar Peić, direktor “Icbteh” kompanije.

dr Balint Pastor, predsednik Upravnog odbora Fondacije “Subotička Sinagoga”, istakao je da je novim sadržajima u potpunosti završen proces obnove Sinagoge, koji je nakon nekoliko decenija propadanja predat na korišćenje 26. marta 2018., a od 20. januara 2019. godine zvanično otvoren za posetioce.

“Što se tiče posetilaca i broja onih koji su u nju došli, možemo da kažemo da je subotička Sinagoga dragulj između ostalog i turističke ponude našeg grada i to podvlače i brojevi posetilaca jer je 2019. zabeleženo 20 hiljada, a ovaj broj se smanjio za vreme Kovida, 2020. godine bilo je 6.500, 2021. 10 hiljada, a 2022. približno 20 hiljada posetilaca. Kada tome dodamo i oko 10 hiljada posetilaca i gostiju na našim koncertima, a ove godine ih je bilo 15, onda to znači da je više od 30 hiljada ljudi posetilo Sinagogu samo ove godine. Ova Sinagoga je jedini objekat na svetu koja je izgrađena u stilu mađarske varijante secesije i svaku priliku treba iskoristiti da se kaže i da se podseti da je ovaj objekat nakon više decenija propadanja ponovo zablistao u ovakvom stanju zahvaljujući sredstvima mađarske Vlade u visini od 3 miliona eura i sredstvima sa različitih nivoa vlasti Republike Srbije u visini od 750 hiljada eura”.

Balint je naglasio da je u prethodnim godinama obogaćen sadržaj ovog objekta koji ima verski, kulturni, ali i turistički karakter. Napravljena je nova web prezentacija na četiri jezika, jutjub kanal, Sinagoga je prisutna na društvenim mrežama, uvedena je mogućnost plaćanja karticama, a u čitavom objektu postoji WiFi internet. “Ove stvari možda zvuče kao banalne, tehničke i nebitne, ali su izuzetno važne sa turističkog aspekta”, dodao je Pastor.