Apostolski nuncij prisustvovao obredu osveštanja ulja

U okviru Svetog trodnevlja u Subotici, mons. Santo Gangemi je na Veliki četvrtak, 06. aprila predvodio Misu posvete ulja u katedrali sv. Terezije Avilske, uz koncelebraciju dijecezanskog upravnika Subotičke biskupije mons. Ferenca Fazekaša i osamdesetak sveštenika, koji su obnovili obećanja data na svešteničkom stupanju u verske redove.

Pod ovom svetom misom se posvećuje krizma – ulje koje se koristi kod krštenja, krizme, svešteničkog i biskupskog stupanja u verske redove, kao i kod posvete crkve i oltara. Krizma se pravi od devičanskog maslinovog ulja u koje se mešaju balzam i druga aromatična ulja, što krizmi daje lep miris, a pod ovom svetom misom se blagoslove dva ulja, katekumensko ulje koje se koristi na krštenju i bolesničko ulje, koje se koristi kod podele sakramenta bolesničkog pomazanja.

Mons. Santo Gangemi se na početku svoje propovedi obratio prisutnim sveštenicima i đakonima i dodao da upućuje pozdrav i “ostalim vernicima, muškarcima i ženama, sabranima u ovoj svetoj katedrali, koji sa nama mole i za nas uzdižu svoje prošnje vrhovnom, večnom i jedinomu Svešteniku naših duša, da u svetu budemo svedoci njegovog otkupljenja”. On je objasnio da se svešteničko zalaganje pre svega sastoji od toga da gledamo u njega, u Isusa iz Nazareta. Isus prema kojem želimo uputiti svoje poglede je i onaj koji je bio kritikovan, prognan, na prevaru izdat, zlonamerno uhapšen, nepravedno osuđen, podrugljivo mučen, okrutno izmučen i izložen smrti. Istovremeno, on je i onaj koji je slavno uskrsnuo, koji dolazi na oblacima i svi će ga videti, takođe i oni koji su ga proboli i svi narodi na zemlji će se udarati u grudi. Ova misa posvete ulja, koja se slavi u vreme kad se priroda budi i vraća u život, nakon prividne zimske smrti, podseća nas da je na hladnoću i inerciju određenih trenutaka potrebno odgovoriti, kao u proleće, obnovljenim procvatom i osnaženom zauzetošću crkvene zajednice koja se rađa iz molitve i susreta sa Onim koji, bez obzira na našu životnu dob, razveseljava našu mladost.

Propoved je zatim nastavio nadahnutim i dubokim mislima, nadovezujući se na reči psalmista “o ljubavi Gospodinovoj pevajmo doveka“. Između ostalog, on je poručio: Danas posebno pevamo o ljubavi Gospodnjoj za Crkvu koja hodočasti putevima Subotičke biskupije, sa svojim svetlom i tamama, poletima junaštva, ali i slabostima, koja nastavlja polagati svoju nadu u Isusa i neka se ova Crkva, koja ne ostaje ravnodušna prema onima koji su se udaljili od Tebe, koji ne veruju ili ne osećaju potrebu za verom, ili su se okrenuli drugim religijama, upita gde je i u čemu pogrešila, dopuštajući da ovčica, koju je trebalo tražiti i s ljubavlju vratiti, odluta daleko.

Na kraju svoje propovedi, apostolski nuncij je zaključio koliko je važno da cela naša biskupija peva o ljubavi Gospodinovoj za ovu Crkvu, kojoj ne manjka oduševljenja i ovih meseci se ne umara moliti da uskoro može imati novog pastira koji će “znati biti ispred stada da mu pokazuje put, usred stada da ga drži zajedno i iza stada da pazi da neko ne zaostane“, kako je Papa Franjo istakao na prvom susretu s nuncijima u junu 2013. godine. Nakon svečane posvete krizme, mons. Ferenc Fazekaš, dijecezanski upravnik, zahvalio je gostu na prisustvu u ime sveštenika i vernika Subotičke biskupije, a nuncij je zahvalio na pozivu i svima poželeo sretan i radostan Uskrs, sa porukom da svakog dana žive uskrsnu milost u svojim životima.