Ambasadori Evropske unije: Subotica je najbolji primer života u raznolikosti

U okviru kampanje “EU u mom kraju”, ambasador Evropske unije u Republici Srbiji Emanuel Žiofre zajedno sa ambasadorom Republike Češke Tomašom Kuhta, ambasadorkom Švedske Anikom Ben David i ambasadorom Austrije Kristijanom Ebnerom, nalaze se u dvodnevnoj poseti Subotici. Ovom posetom započeta je kampanja sa idejom da se prezentuju i promovišu ne samo značajni i veliki projekti za određeni region, već i lokalna domaćinstva i kompanije koje je Evropska unija pomogla kroz različite programe i fondove.

Prilikom sastanka sa predstavnicima Lokalne samouprave našeg grada, delegaciji ambasadora je gradonačelnik Stevan Bakić predstavio vrednosti zbog kojih je Subotica poželjna za direktne strane investicije i za otvaranje novih radnih mesta. Bakić je naglasio da je gostima predstavio i ono što je ponos Subotice, a to je multikulturalnost, različitost i ono što naš grad čini specifičnim, a to je tolerancija, jer u Subotici vlada međusobno razumevanje njenih građana za zajednički suživot. Gradonačelnik je predstavio i brojne projekte koji su realizovani, koji su pri kraju, ali i oni čiji se početak tek očekuje ili su u pripremnoj fazi i naglasio da je za njih zaslužan stabilan ekonomski i politički ambijent.

“Iskazao sam podršku države Srbije za finansiranje svih ključnih projekata od vitalnih značaja za ovaj grad od strane Vlade Srbije i Pokrajinske vlade. Izložio sam šta za nas znači završetak 24 kilometra Ypsilon kraka vrednosti 3 milijarde dinara, šta za nas znači izgradnja novih i rekonstrukcija postojećeg objekta Doma za decu “Kolevka” vrednosti 800 miliona dinara, početak izgradnje Omladinskog centra, projekat izgradnje i rekonstrukcije Narodnog pozorišta, a u ovaj projekat osim 8-II faze radova do danas je uloženo 2,2 milijarde dinara. Tu je i projekat izgradnje Akva parka sa pratećim objektima i brojni drugi projekti. Izrazio sam zahvalnost za one projekte gde nam je pomogla Evropska unija, a to je izgradnja Regionalne deponije, izgradnja stanova za izbeglice, kao i za podršku na putu ka evropskim integracijama od strane Evropske unije i njenih institucija. Subotica će i u budućnosti biti posvećena evropskim vrednostima i preduzimaće sve aktivnosti kako bi približila Srbiju porodici evropskih zemalja”, istakao je Bakić.

Ambasador Evropske unije u Republici Srbiji Emanuel Žiofre, rekao je da je sa gradonačelnikom razgovarao o najvažnijim pitanjima i izazovima koji se tiču Subotice, kao što su investiciona ulaganja, ali i migrantska kriza, za koju je prema njegovim rečima Srbija oduvek imala human pristup.

“Gradonačelnik nam je govorio o ulaganjima i investicijama koje dolaze iz privatnih kompnaija, a koje potiču iz Evropske unije, ali smo takođe razgovarali i o izazovima sa kojima se ovaj grad suočava, poput migracija. Nelegalna migracija je pitanje kojim treba zajedno da se bavimo u partnerstvu sa Srbijom i treba da naglasim da je ova zemlja oduvek zauzimala human pristup prema migrantima. Mi želimo da uradimo i više od onoga što smo do sada uradili, želimo da pojačamo saradnju koja već postoji radi bolje zaštite granica, a takođe želimo da pomognemo u razbijanju mreža krijumčara migranata”.

Emanuel Žiofre je naglasio da će Evropska unija obezbediti 70 miliona evra za zaštitu granica, a kada je reč o energetskoj krizi sa kojom se suočava čitava Evropa, napomenuo je da je doneta odluka o izdvajanju jedne milijarde eura, od čega će polovina biti namenjena ugroženim porodicama, domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima koji imaju problem da plate osnovne račune struje, dok će 165 miliona evra biti opredeljeno kao direktna pomoć srpskom budžetu. “Telekomunikacioni operateri Zapadnog Balkana potpisali su deo Sporazuma sa Evropskom unijom o postepenom ukidanju troškova rominga, što će početi da važi već od sledeće godine sa ciljem da se on potpuno i ukine. Mislim da je to izuzetno važno, pogotovo za ljude poput žitelja Subotice koji se nalaze na svega par kilometara od granice sa susednom zemljom i mislim da će biti mnogo lakše da se putuje bez ovih troškova”, dodao je Žiofre. Kazao je da je Subotica multietnički grad koji najbolje pokazuje vrednost koja postoji u Evropskoj uniji, a to je život u raznolikosti.

“Radimo sve da bi podržali Srbiju na evropskom putu i naše putovanje po gradovima Srbije je iz razloga da bismo objašnjavali građanima i mladim ljudima kakve su prednosti života u Evropskoj uniji. Vidimo da većina u Srbiji još uvek ne podržava članstvo Srbije, a naša želja je da što veći broj shvati da je to najbolji način kako se može povećati standard života i da saradnjom sa drugim zemljama i razmenom studenata i kulture mogu da se dobiju još bolji rezultati”, rekao je ambasador Republike Češke Tomaš Kuhta.

Ambasadorka Švedske Aniko Ben David, istakla je da se zemlja iz koje dolazi možda čini daleko, ali da je u suštini jako bliska koja ima veoma razvijene međuljudske veze. Naglasila je da se u Švedskoj nalazi treća po veličini srpska dijaspora u Evropi.

“Mi smo zahvalni svima koji su sa ovih prostora otišli da grade svoj život u našoj zemlji, ali smo još više srećni kada vidimo da se talentovani ljudi vraćaju u Srbiju i doprinose napretku svoje zemlje, oni su naši partneri u nastojanjima da podignemo kvalitet života ovde i možemo da vidimo svuda po Srbiji da druga generacija Srba se vraća iz Švedske, dolazi sa inovativnim idejama i radi upravo na unapređenju kvaliteta života. Švedska je do sada Srbiji donirala više od 300 miliona evra i sve što radimo, radimo da približimo Srbiju Evropskoj uniji”, napomenula je ona.

U okviru posete, delegacija ambasadora posetila je danas Sinagogu, novogodišnji vašar “Winterfest”, Gimnaziju “Svetozar Marković”, kompaniju “Boysen” u Malom Bajmoku, a prisustvovaće i otvaranju Festivalu evropskog filma u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”. Tokom sutrašnjeg dana posetiće Regionalnu deponiju, Stari Žednik i Regionalni stambeni program gde će uručiti ključeve za 44 stambene jedinice, dok će nastavak posete severu Vojvodine biti nastavljen u Senti.