U toku je zamena filterskih ispuna na Vodozahvatu I

Do kraja aprila trajaće zamena filterskih ispuna na filterima fabrike vode na Vodozahvatu I u Subotici.

JKP Vodovod i kanalizacija već nekoliko godina unazad signaliziralo je lokalnoj samoupravi da je potrebno sanirati određene elemente na Vodozahvatu I  s obzirom da je objekat pušten u rad 1990. godine. Pokušali smo da konkurišemo, nismo uspeli pa smo se odmah fokusirali na gradska sredstva. Svesni smo da su komunalna ulaganja važna a ujedno i veliki teret za gradski budžet odnosno veliko  opterećenje zbog promena cena na tržištu, rekla je Čila Goli, član GV zadužena za oblast komunalnih delatnosti ističući da je ovaj projekat sa istim stavkama 2017. godine koštao 60 miliona da bi danas on stajao 113,5 miliona dinara. Veliki je zahtev, veliko opterećenje da se sistem održava a ujedno i obezbedi  nivo usluge i pararleno proširuje sistem i uvode nove tehnologije, kaže još Goli i navodi da su u budžetu obezbeđena sredstva za proširenje vodovodne mreže u mesnim zajednicama Zorka i Makova sedmica.

Radimo na projektovanju tehničke dokumentacije za mesne zajednice Bački Vinogradi, Hajdukovo, Šupljak, Donji i Gornji Tavankut kao i na projektvanju proširenja kapaciteta industrijske zone Mali Bajmok.

Zamena filterskih ispuna radi se na svakih deset godina a zadnja izmena rađena je 2005. godine. Ovim postupkom koji će trajati do aprila iz vode se elimišu arsen, amonijak i gvožđe čime se dobija ne samo tehnička voda nego pijaća voda koja odgovara Pravilniku.

Vodovod obezbeđuje pijaću vodu iz bunara do 200 metara dubine a ni se nalaze se na više lokacija, rekao je direktor JKP Vodovod i kanalizacija, Đerđ Šugar  dodajući da u celoj opštini imamo 60 aktivnih bunara da voda dolazi sa Karpata i stara je nekoliko hiljada godina.

Životni vek bunara je 30 godina ali i on zavisi od eksploatacije. Mi svake godine bušimo minimum dva bunara dok u prigradska naselja iziskuju veće kapacitete, rekao je Šugar.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *