Trening za Nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta

U ponedeljak 24.4.2023. u Subotici je održan trening za Nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta. Treningu su prisustvovali predstavnici Nacionalnih saveta mađarske, hrvatske, bunjevačke, rusinske, crnogorske, nemačke, poljske i ukrajinske nacionalne manjine.

Trening se realizuje u sklopu projektnih aktivnosti „Podrške jačanju vladavine prava u Srbiji“ zajednički finansirane od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ), implementiranih od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), odnosno projekta Zaštita manjina u procesu pristupanja EU koji realizuje Evropski centar za manjinska pitanja (ECMI) u saradnji sa GIZ i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
Cilj treninga je da predstavnicima Nacionalnih saveta nacionalnih manjina omogući unapređenje svakodnevnog funkcionisanja tako što će pružiti potrebna znanja i praktične načine za obavljanje svakodnevnih zadataka i ovlašćenja i poboljšati razumevanje finansijskih propisa koji se odnose na funkcionisanje nacionalnih saveta. Učesnicima su takođe podeljeni materijali koji će im koristiti u svakodnevnom radu saveta, pružiti im praktične informacije i preporuke za prikupljanja sredstava kroz projekte, ali i razjasniti upravljanje rashodima i finansijsko izveštavanje.
Ovo je prvi od tri treninga koje sprovodimo zajedno sa kolegama iz GIZ-a. Cilj ovog projekta ide u dva smera, prvi je da mi, kao resorno Ministarstvo, uz podršku eksperata GIZ-a, damo ključne informacije o tome kako funkcionišu nacionalni saveti i kako se mogu menadžerski i finansijski voditi, a drugi smer je da direktno dobijemo informacije o tome šta su potrebe i želje nacionalnih saveta i kako mi možemo dalje unaprediti njihovo delovanje. Da je Ministarstvu stalo do nacionalnih saveta govori i činjenica da smo ove godine uspeli povećati iznos za finansiranje NS. Mi smo kuća za nacionalne savete, naša vrata su uvek otvorena za sva pitanja i za sve ono što je u našem domenu delovanja, rekao je posebni savetnik ministra Marin Piuković.
Trening se sastojao iz prvog dela koji je bio posvećen organizacijskom i drugog dela posvećenog finansijskom menadžmentu, kao i diskusije koja je imala za cilj da omogući učesnicima da podele konkretne probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu i dobiju preporuke na koji način da ih prevaziđu. Trening su vodili eksperti iz ove oblasti, uključujući i predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.