AktuelnoDruštvo

Rekonstrukcija pešačke zone u centru grada sve bliža realizaciji

U toku je izrada tehničke dokumentacije za  rekonstrukciju pešačke zone u centru grada, kojim je obuhvaćen Korzo, deo Trga cara Jovana Nenada, Trg republike i Ulica Matije Korvina.

Ovim projektom će biti obuhvaćeno ukupno 20 hiljada kvadrata, a kako objašnjaju iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, u planu je popločavanje kompletne pešačke zone u centru grada, potom sadnja novih sadnica, kao i rekonstrukcija mobilijara. Koncept idejnog rešenja previđa da centar grada zadrži svoj postojeći, autentični izgled, uz buduće novine.

„Popločavanje će se raditi granitnim kockama u dve boje. Biće zadržana žuta klinker opeka koja je u našem gradu još od 1922. godine, a novina je crvena klinker opeka koja će biti kao poveznica parternog uređenja sa Ulicom Dimitrija Tucovića. Ona će biti na Trgu slobode i Trgu republike. Na mestu „sunčanog sata”, nakon rekonstrukcije će biti tzv. „urbani vrtlog” što podrazumeva sjedinjenje svih glavnih pešačkih koridora, jedan s Malog korzoa, drugi sa Trga cara Jovana Nenada i treći ide dužinom Korzoa.”

Osim popločavanja, ovim projektom predviđena je i rekonstrukcija svih podzemnih instalacija koje datiraju još iz 18. veka, odnosno iz doba Marije Terezije.

„Stanje podzemnih instalacija i jeste glavni razlog za rekonstrukciju centralnih pešačkih koridora. Ove instalacije, pre svega vodovodne i kanalizacione, su u vrlo lošem stanju, ne dozvoljavaju nikakvu intervenciju, već je kompletna rekonstrukcija neminovna.” – napominju iz nadležnog preduzeća.

Iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje podsećaju da je još 2015. godine izrađen urbanistički projekat za uređenje trgova i ulica u centru grada i dodaju da je na bazi toga ove godine zaključen ugovor sa jednom projektantskom kućom za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju pešačke zone u centru Subotice, a tek nakon izrade tehničke dokumentacije će biti poznat potreban iznos za realizaciju projekta i na osnovu toga će se planirati realizacija.

Takođe, kažu i da je toku realizacija ugovora između Grada Subotice i Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, kojim je obezbeđeno 250 miliona dinara za izgradnju i rehabilitaciju 12 ulica i biciklističe staze od buvljaka do Privredne zone „Mali Bajmok“.