Preminuo Damir Pavić – Septic, čovek koji je verovao u slobodu

Damir Pavić – Septic, subotički umetnik i čovek koji je verovao u slobodu preminuo je u četvrtak, 25. januara u Subotici.

Septic je rođen 28. februara 1969. godine u Subotici. Bavio se grafikom i ilutracijom  i do poslednjeg dana bio čovek koji veruje u slobodu. Umetnik mora da ima slobodan prostor, gde može nesmetano da stvara. Nešto mora da ode da bi došlo nešto novo, još bolje, rekao je u našem poslednjem intervjuu.

Verovao je u ljude, i svoja dela i prodavao ih po ceni od 200 dinara jer je smatrao da umetnost svima mora biti dostupna.

Prkosio je surovom svetu i svojim stajlingom i stavovima ulazio u neki novi, samo njegov, gde se osećao slobodno. Damir Pavić – Septik, ikona subotičkog PUNK-a, danas je slobodan.

Zbog svojih stavova i izgleda trpeo je maltertiranja, žigosanja, odbacivanja, onih sličnih a tako različitih od njega, ali ostao je dosledan do poslednjeg dana. Ono što ćemo pamtiti jeste i pored svih nevolja koje je kao duša preživljavao njegov osmeh. Osmeh dok vam je pružao ilustraciju ili grafiku, kao poklon, osmeh dok je razgovarao, uvek osmeh.

***

Ilustracije počinje da objavljuje u subotičkom fanzinskom prvencu punk & hardcore orijentacije Zašto baš mi?“, a nakon toga su usledila i prva izlaganja. Jedan je od osnivača SLAM“ kluba (1988-1989), koji predstavlja prvi i jedini subotički art klub sa ideološkom podlogom. Stripovsku delatnost nastavlja u okviru subotičke škole stripa (1994) i predstavlja se kroz manifestaciju izložbe zbirke 60 godina stripa u Srbiji“ (1996).

Do 2006. povremeno sarađujući sa autorima koji su svojevremeno sačinjavali projekat Entropija izlaže na više kolektivnih izložbi i grafičkih radionica na području Subotice. Tokom boravka u Pančevu (2006-2008) formira inicijativu Insomnia, forsirajući kombinaciju grupnih izložbi, crtačkih radionica i filmskih projekcija sa koncertima uz više nezavisnih autorki i autora iz Pančeva i Beograda.Njegovi radovi su okarakterisani kao „sekvence estetskog horora“ ali i kao „fraktalno ludilo u permanentnom nastajanju“.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *