Potpisani ugovori o stipendiranju u sklopu projekta „Rasti gde si posijan“

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, jednog od četiri praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, obeležen je u četvrtak, 20. juna a tom prilikom svečano je potpisan ugovor o stipendiranju u sklopu projekta „Rasti gde si posijan“.

Ugovor su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gospodin Zvonko Milas i dobitnici stipendija u Hrvatskom domu – Matici.

Od izuzetne je važnosti ostvarivati velike potencijale koje hrvatska zajednica u RS ima u svim sferama života, od obrazovanja, kulture do učestvovanja u političkom i javnom životu. Koliko je važna instrastruktura govori i prelepi dom u kojem se nalazimo i gde zaista može da se vidi da je on postao mesto gde se događa sve ono što je važno za hrvatsku zajednicu, rekao je Milas i istakao da je korak napred svakako i uručenje stipendja studentima koji se obrazuju na srpskim fakultetima a kako bi im se obezbedilo sticanje znanja i veština za dobar i profesionalan razvoj, a u cilju da imaju budućnost u zemlji u kojoj su rođeni i žive.

Po prvi put obezbeđeno je 86 stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji studiraju u Republici Srbiji. Visina stipendije u iznosu od 150,00 EUR mesečno dodeljuje se dobitnicima stipendije za akademsku godinu 2023./2024., odnosno za razdoblje od 10 meseci u ukupnom iznosu od 1.500,00 EUR jednokratno.

Danas je važan dan za našu zajednicu jer otvaramo novo poglavlje koje je dugo vremena bilo među našim prioritetima a to je ostvarenje stipendija za studente koji studiraju u Srbiji i danas zahvaljujući Središnjem državnom uredu RH i Zvonku Milasu te ugovore i potpisujemo, rekla je Jasna Vojnić, predsednica HNV-a dodajući  da pre deset godina, kada je došla u Vijeće nije bilo nikakve podrške ni za studente koji studiraju u Hrvatskoj kao ni za one koji studiraju u Srbiji.

Regina Dulić, koja je na trećoj godini Učiteljskog fakulteta kaže da joj podrška mnogo znači jer se na svom maternjem jeziku obrazovala od osnovne škole sa ciljem da u Srbiji i ostane.