Oštećeni nazivi Subotice na mađarskom jeziku

Naziv Subotice na mađarskom jeziku koji je nedavno postavljen na Paliću, u blizini nadvožnjaka i još na nekim lokacija u gradu, noćas su uništili nepoznati počinioci. Slova su oštećena na ulazu u grad, na Paliću i na bikovačkom putu, kod kružnog toka.

Po nezvaničnim saznanjima vandalski čin se dogodio tokom noći, 2. na 3. septembar, budući da su lokalni stanovnici tih delova grada primetili i prijavili štetu danas u jutarnjim časovima. Pripadnici PU Subotica su izvršili uviđaj na mestima uništenih natpisa Subotice, koji su postavljeni na mađarskom jeziku, te će detalji ovog incidenta biti naknadno poznati.

Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice se povodom nemilog događaja oglasio na društvenim mrežama, postavivši fotografiju oštećenog natpisa uz reči:

„Vrlo brzo će ponovo stajati! I koliko god puta treba, napravićemo ponovo! Zahtevamo strogo kažnjavanje učinilaca!“ – napisao je Balint.

Nedugo zatim i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara izneo je svoj stav na Fejsbuku, gde je kako je napisao ovaj čin vandalizma upućen predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

„Poruka je upućena predsedniku Vučiću, ali posledice ovog čina nas više bole. Učinićemo sve da ovi natpisi ponovo sijaju punim sjajem, i da počinioce sustigne zaslužena kazna. Vandalizmu se mora stati na put bez obzira od koga dolazi. Nadam se da predsednik Vučić razume njemu upućenu poruku počinilaca i da njegov odgovor neće izostati. A mi sa naše strane ostajemo tu gde jesmo, ne idemo nigde.“ – objavio je Ištvan Pastor.

Predsednik Aleksandar Vučić, je samo pre dva prilikom preuzimanja povelje Počasnog građanina Subotice, rekao javnosti da je on lično podržao postavljanje natpisa imena Subotice i na mađarskom jeziku, u bojama mađaske zastave, nakon što je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara inicirao taj predlog.

I Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, jutros je osudila ove događaje, zatraživši od policije i tužilaštva da vinovnike privedu i kazne, a od čelnika Subotice da natpise Subotice na mađarskom jeziku što pre ponovo postave.

Takođe, oglasili su se i iz Pokreta za građansku Suboticu, gde je, između ostalog, napisano i da „jedan uništen natpis se može popraviti ali ono na čemu bi trebalo konstantno da radimo jeste harmonizacija odnosa. Kao opozicija u ovom gradu, pozivamo sve građanke i građane da zajedničkim snagama izvršimo pritisak na gradsku vlast koja ovim problemom mora ozbiljnije da se pozabavi. I ne samo ovim, već i mnogim drugim koji su sada već naša svakodnevnica, a ne bi trebalo da budu.Pozivamo sve građanke i građane da se međusobno poštuju, razumeju i sarađuju kako bi zajedno gradili bolju budućnost za Suboticu i sve njene stanovnike.“ – napisano je u saopštenju PGS-a.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov danas je snažno i nedvosmisleno osudio vandalski čin u kom su prošle noći oštećena slova sa imenom Subotice na mađarskom jeziku, ocenjujući ga kao čin kojim se brutalno krši pravo pripadnika mađarske zajednice na službenu upotrebu svog jezika i pisma.

Prilikom obilaska mesta gde su stajala sada uništena ukrasna slova na ulasku u grad, ministar je posebno istakao da je tako nešto u apsolutnoj suprotnosti s proklamovanom politikom integracije i ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina koju vodi Vlada Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ministar je takođe, pored ostalog kako se navodi u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, naveo da očekuje da će u najkraćem roku natpisi na mađarskom jeziku biti obnovljeni i vraćeni u prvobitno stanje.