Oduzimanje vozila za ponovljene teže prekršaje u saobraćaju

U petak, 23. februara na snagu je stupio Pravilnik o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima i vođenju obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja.

 Ovim Pravilnikom nesavesnom vozaču, koji je u prethodne dve godine pravosnažno osuđivan za činjenje težih prekršaja koji su propisani kaznenim odredbama  članova 329 i 330 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima a to su nasilnička vožnja, teška alkoholisanost, odbijanje podvrgavanja alko-testu, odbijanje utvrđivanja prisustva psiho aktivnih supstanci kao i prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u naselju za više od 70 km/h odnosno pekoračenje dozvoljenje brzine van naselja za više od 80 km/h, voilo može biti privremeno oduzeto, rekao je je načelnik Odeljenja saobraćajne policije, potpukovnik policije Vladan Gajić dodajući da privremena mera oduzimanja traje do okončanja sudskog postupka kada će sudija Prekršajnog suda odlučiti da li će vozilo biti vraćeno vlasniku ili sledi trajno oduzimanje vozila.

Od momenta stupanja na snagu novog Pravilnika na području opštine Subotica nije bilo privremeno oduzetih vozila dok kapaciteta na parkingu za vozila koja budu privremeno oduzeta ima dovoljno.

U slučaju da vozač nije vlasnik vozila, primena zakonskih normi se određuje na identičan način, rekao je još potpukovnik Gajić dok će odluku o vraćanju vozila vlasniku doneti sudija nakon okončanja Prekršajnog postupka.

Dakle,  vlasnik automobila koji dozvoli da auto vozi osoba koja je u protekle dve godine pravosnažno osuđivana za činjenje težih prekršaja, koji su navedeni, spremna je i da se na jedno vreme odrekne svog „ljubimca“ na četiri točka.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *