Održana 35. sednica Skupštine grada

U četvrtak je održana 35. redovna sednica Skupštine grada na kojoj je usvojeno svih 17 tačaka koje su se našle na dnevnom redu. Doneta je Odluka o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju granica prostornog obuhvata u kome se Društvu sa ograničenom odgovornošću za upravljanje turističkim prostorom „Park Palić“ Palić poveravaju delatnosti od opšteg interesa u cilju realizacije Master plana Palić kojom će se se pronaći zakupac koji bi nakon završetka radova i tehničkog prijema, koji se očekuje krajem juna, početkom jula mogao da počne sa radom.

Početkom jula akva park bi trebalo da primi svoje prve posetioce. ja se nadam da će izvođač završiti posao kako je obećao kao i da će Park palić uspeti da sprovede konkursni postupak za izbor najpovoljnijeg za taj prostor odnosno da će budući zakupac dodatno opremiti sadržaj akva parka, rekao je Imre Kern, zamenik gradonačelnika.

Iz Pokreta građanske Subotice kažu da nisu protiv akva parka nego načina na koji je građen gde je investicija od 5 miliona porasla na čak 13 miliona evra.

Mi smo insistirali da vidimo elaborat ekonomske isplativosti koji nikada nismo dobili u svoje ruke a cena tog akva parka je enormno porasla da bi sad došao krešendo.Mi nijednom nismo čuli da će taj akva park biti izdat privatnom licu u zakup nego da je to isplativo kao i da će Grad imati koristi, rekao je Miroslav Milojević, šef odborničke grupe PGS dok iz odborničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu odgovarajući na optužbe opozicije tvrde da elaborat niko nije ni tražio.

Želja nam je da poidgnemo turizam I turističke usluge u našem gradu a pre svega na Paliću jer će to povećati ekonomsku moć jer ako dođe veliki broj turista oni će veliki do novca ovde I ostaviti, rekao je Veljko Vojnić, šef ove odborničke grupe. Cena zakupa nije poznata ali će novi gazda akva parka istim “gazdovati” narednih 15 godina.

Na sednici Skupštine grada usvojena je i Odluka o izradi Plana generalne regulacije za naselje Donji Tavankut kao i Odluke o dodeli priznanja „dr Ferenc Bodrogvari”. Dobitnici priznanja za istaknuto delo i za zapažena ostvarenja u 2022. godini su: Kornel Mandić, umetnik keramike, Mate Abraham, diplomirani muzičar, i Danijela Stankić, nastavnica likovne kulture. Priznanja za istaknuto delo i za zapažena ostvarenja u 2022. godini dobitnicima će biti uručena 22. juna, na dan rođenja dr Ferenca Bodrogvarija.

Donete su i odluke o izmenama i dopunama odluke o osnivanju: ustanove kulture ART bioskop „Aleksandar Lifka”, ustanove Dečje pozorište Subotica, ustanove Gradska biblioteka Subotica; ustanove Gradski muzej Subotica, ustanove Istorijski arhiv Subotica, ustanove Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, Pozorišta „Deže Kostolanji” Subotica, ustanove Savremena galerija Subotica, Zavičajne galerije „dr Vinko Perčić” i ustanove Zoološki vrt Palić.

Odbornici su usvojili i Odluku o osnivanju Centra za socijalni rad Grada Subotice, Odluku o osnivanju Predškolske ustanove „Naša radost” Subotica i Odluku o mreži dečjih vrtića u ustanovama na teritoriji grada Subotice, kao  i Rešenje o izmeni Rešenja o obrazovanju Saveta za zapošljavanje Grada Subotice.

Skupštine grada Subotice počela je minutom ćutanja povodom tragedije koja se u sredu dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, u Beogradu.