Održan zadužbinarski koncert najbolje krfske filharmonije „Ljapades”

Pravoslavno sportsko udruženje „Sveti Srb i ja” i Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva, uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i podršku Grada Subotice i Muzičke škole Subotica, u nedelju, 19. novembra, organizovali su zadužbinarski koncert „U čast predaka, za budućnost potomaka” na kojem je nastupila najbolja krfska Filharmonija „Ljapades”, pod dirigentskom palicom Spiridon Metalinosa.

Posebno nam je drago što ćemo održati koncert u prostoru vase Gradske kuće i na taj način pored niza koncerata koje  smo već održali obeležiti 50 godina postojanja naše filharmonije, rekao je Nikos Bozikis, rukovodilac i dodao da je ove predivne večeri nastupilo 65 članova filharmonije, uglavnom učenici od 13 do 25 godina koja su izvodila dela grčkih i stranih pesnika. Poslednji deo koncerta posvećen je voljenoj Srbiji, a naš pevač pevao je u čast srpsko-grčkog prijateljstva, istakao je Bozikis.

Filharmonija „Ljapades”, postoji već pola veka. Učestvuje na svim kulturnim manifestacijama i festivalima ostrva Krfa kao i državnim i crkvenim praznicima i ceremonijama. Nju čini preko 100 muzičara i 40 studentata muzike. Takođe, filharmonija organizuje i besplatne časove nastave iz teorije i prakse muzike za mlađe kandidate, a studenti imaju priliku da od profesionalnih muzičara i nastavnika upoznaju osnovu muzičke teorije, harmonije, kao i vokalnu muziku, gudačke, udaraljke, limene i drvene duvačke instrumente.

Filharmonija „Ljapades” po drugi put je u Subotici i jedna je od 17 filharmonija na Krfu koja svake godine svira na ostrvu Vidu. Kao jedan od najboljih sastava Filharmonija na Krfu, učestvuju svake godine na državnim ceremonijama Republike Srbije na ostrvu Krfu, Vidu i ostalim spomen obeležjima Krfu iz Prvog svetskog rata.

Kupovinom karte posetioci su obezbedili izgradnju dečijeg i omladinskog obrazovnog kampa koje je ovo udruženje započelo na Krfu.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *