Obeležen Dan planete Zemlje

Na gradskom trgu, u subotu, 22. aprila, mnogim zanimljivim aktivnostima obeležen je Dan planete Zemlje sa ciljem da se podigne svest o važnosti očuvanja planete. U manifestaciji su učestvovali podjenako roditelji i deca a organizovan je i maskembal za one najmlađe. Maske su moramo istaći bile više nego originalne.

Projekat „Shvati svete da živiš od planete“ ima za cilj da podigne svest kako najmlađim sugrađanima tako i starijim koliko je važno da čuvamo Zemlju, rekla je Tijana Mijović, ispred Zelenih Subotice dodajući da su se projektu pridružile mnoge škole i vrtići.
Manifestacija je sadržala i onaj uvek neizostavan humanitarni deo u okviru kojeg su se sakupljala sredstva za Lea Milića koji je u ponedeljak otputovao u Istambul gde će mu po treći put biti urađena transplantacija matičnih ćelija.


Projekat je podržala i humanitarna ekološka organizacija „Čepom do osmeha“ koja sakuplja čepove sa plastičnih boca dok prodajom istih kupuje pomagala deci sa posebnim potrebama.

Akcija prikupljanja traje od 2012. godine a na gotovo svakoj manifestaciji ova organizacija pronađe svoje mesto pa se tako pridružila i ovoj, rekla je Marijana Vidović, koordinatorka projekta.

Majka dečaka Lea Milića

Meni je drago što u ovom projektu učestvuju i deca sa posebnim potrebama koja pohađaju osnovnu i srednju školu „dr Svetomir Bojanin“ i „Dositej Obradović“ gde i deca a i roditelji mogu da nauče nešto o reciklažnim materijalima kao i na koji način mogu da se sa njima zabave, naprave igračke, crtaju, rekla je mama malog Lea koja je takođe prisustvovala manifestaciji dodajući da Leu transplantacija mnogo pomaže.
To su mali pomaci ali nama veoma značajni. Za jedan odlazak u Tursku Leu je potrebno 20.000 evra a tretman u okviru kojeg dobija matične ćelije koje će stopirati bolest da ne napreduje treba ponavljati na svaka tri meseca.