Mons. Ferenc Fazekas zaređen za subotičkog biskupa

Svečana misa, tokom koje je mons. Ferenc Fazekas po rukama zagrebačkog nadbiskupa mons. dr. Dražena Kutleše zaređen za subotičkog biskupa, proslavljena je u katedrali –bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici, u subotu 11. novembra.

Liturgijsko slavlje započelo je svečanom procesijom poslužitelja, đakona, svećenika i biskupa, među kojima su bila trojica biskupa zareditelja: mons. dr. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i metropolit i predsednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. dr. Bábel Balázs, kalačko-kečkemetski nadbiskup i metropolit te mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup. Uz njih, slavlju je prisustvovalo još trideset biskupa iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Rumunije. Kandidata za ređenje pratila su dvojica prezbitera: vlč. Dávid Sáfrány, župni vikar u Temerinu i vlč. Tomislav Vojnić Mijatov, župni vikar iz subotičke župe Sv. Jurja.

Nakon liturgije reči i zaziva Duha Svetog, mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik, zatražio je od glavnog zareditelja da se izabranika zaredi za biskupa, nakon čega je apostolski nuncij u Republici Srbiji, mons. Santo Rocco Gangemi, pročitao apostolski nalog uz prevod na mađarski i hrvatski jezik.

Nakon homilije, glavni zareditelj postavio je izabraniku pitanja o nameri čuvanja vere i vršenja službe. Usledio je potom dirljiv čin izabranikove prostracije licem prema zemlji uz litanijski zaziv svih svetih. Otpevavši litanije na mađarskom jeziku, glavni zareditelj i ostali biskupi položili su ruke na glavu izabranika Ferenca te je usledila posvetna molitva uz otvoreni evanđelistar iznad ređenikove glave. Obred ređenja nastavljen je uz popratne znakove biskupske službe i dostojanstva a to su pomazanje glave svetim uljem te predaja evanđelistara. Novom biskupu stavljene su i oznake biskupske službe: prsten, mitra i pastirski štap. Konačno, glavni zareditelj dopratio je zaređenog biskupa do katedre na koju je seo, uz svečanu kompoziciju „Evo velikog svećenika“ fra Ive Perana.

Nakon cjelova mira i iskazane dobrodošlice u zbor naslednika apostola, započela je euharistijska služba. I ona je odisala bogatstvom baštine pojedinih katoličkih naroda u Bačkoj: darove na oltar prineli su vernici u mađarskim, hrvatskim (šokačkim i bunjevačkim), slovačkim i nemačkim nošnjama. Reči euharistijske molitve te obreda pričesti izrečene su na latinskom, mađarskom, hrvatskom, slovačkom i nemačkom jeziku.

Nakon pričesti, upućene su reči pozdrava. U ime prisutnih biskupâ novozaređenom biskupu Ferencu obratio se mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski i potpredsednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, na hrvatskom jeziku. Preč. László Pósa, župnik iz biskupova rodnoga mesta Bečeja, čestitao je u ime svećenika, redovnika i redovnica na mađarskom jeziku. U ime vernika laika, svoju čestitku biskupu Ferencu iskazale su dve porodice: Đurđica i Mario Tikvicki na hrvatskom te Szilvia i Nedeljko Serenče na mađarskom jeziku. To su ujedno i vernici župe sv. Jurja u Subotici u kojoj je biskup Ferenc služio do imenovanja.

Zahvala Trojedinom Bogu za celokupni događaj uobličena je uz himnu „Tebe Boga hvalimo“. Novozaređeni biskup je u pratnji dvojice biskupa suzareditelja prošao katedralom udeljujući blagoslov okupljenom narodu. Na koncu slavlja biskup Ferenc izrazio je svoju zahvalu Bogu na daru života, svećeničkog poziva i biskupskoga poslanja. Zahvalio se i papi Franji na poverenju što ga je izabrao voditi povereno mu stado Subotičke biskupije te je zamolio apostolskog nuncija, mons. Gangemija, da papi Franji prenese njegovu sinovsku odanost, ljubav i poštovanje. Biskup Ferenc zahvalio se na prisustvu biskupima, delegatima biskupa, redovničkim provincijalima i provincijalkama, svećenicima i vernicima laicima. Reči zahvale uputio je i prisutnim predstavnicima Crkava i verskih zajednica, kao i predstavnicima društveno-političkog i kulturnog života. Zahvalio se također svima koji su učestvovali u organizaciji biskupskoga ređenja.

Gosti na slavlju bili su predstavnici gradske vlasti grada Subotice, državnih vlasti, službi Vlade Republike Hrvatske, diplomatski predstavnici Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Nemačke u Srbiji, te nacionalnih vijeća Hrvata, Mađara, Bunjevaca, Slovaka i Nemaca. Uz njih, pozivu su se odazvali i predstavnici Srpske pravoslavne Crkve, Reformirane hrišćanske Crkve u Srbiji i Evangeličke hrišćanske  Crkve augsburške veroispovesti.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *