11.novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, Sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Naša zemlja kao pobednik dočekala je primirje.

Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu ratovala je protiv Austrougarske i drugih Centralnih sila od 28. jula 1914. kada joj je austrougarska vlada objavila rat pa sve do kapitulacije Austrougarske 3. novembra 1918. godine. Prve godine rata Srbija je potukla austrougarsku Balkansku vojsku. Naredne godine njena vojska suočila se sa Trojnom invazijom. Ne želeći da se preda srpska vojska se povukla preko Albanije. Evakuisana je na Krf gde se odmorila, naoružala i reorganizovala. Odatle je prebačena na Solunski front gde je već 1916. godine zabeležila uspehe. Posle dugog zatišja borbe za probijanje fronta počele su septembra 1918. godine. Srpske i druge savezničke snage probile su front i ubrzo je Bugarska prinuđena na predaju. Srpska vojska nezadrživo je napredovala i 1. novembra 1918. oslobođen je Beograd. Zahvaljujući srpskim vojnim pobedama i diplomatiji stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je nesrazmerno skupo platila: tokom rata izgubila je, procenjuje se, između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60% muške populacije.

U subotu, 11. novembra u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” sa početkom u 19 časova, biće održano predavanje i izložba „Srbi optanti iz Mađarske u Senti i Novom Kneževcu”. Gosti su: Radovan Nježič, istoričar, Miroslav Basarić, direktor SKC-a u Senti i Zoran Veljanović, istoričar i kustos Muzeja Vojvodine. U nedelju, 12. novembra na sceni Jadran u 19 sati održaće se svečana akademija „Braća uvik-uvek zajedno” dok će u ponedeljak (13.11.) na Puškinovom trgu biti položeni venci na spomenik palim junacima u oslobodličakim ratovima od 1912.-1918. godine.

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *